Cum se petrece fertilizarea?

Fertilizare

Fertilizarea înseamnă unirea nucleului unui spermatozoid cu nucleul unui ovocit. Așa apare nucleul primar al unui embrion. 

 

În toate organismele, esența fertilizării este, de fapt, fuziunea materialului genetic a două celule sexuale diferite (numite gameți), fiecare dintre ele purtând jumătate din numărul de cromozomi tipici speciei. 

 

Primul eveniment semnificativ în fertilizare este fuziunea membranelor celor două celule reproducătoare. Rezultă un canal care permite trecerea materialului genetic de la o celulă la alta. 

Fuziunea este urmată de penetrarea ovocitului de către un singur spermatozoid. Rezultatul fertilizării este o celulă (numită zigot) capabilă să fie supusă diviziunii celulare pentru a forma o nouă ființă.

 

Ce se întâmplă în ovocit?

Fuziunea celor două celule (ovocit și spermatozoid) determină mai multe reacții în ovocit.

 

  • Una dintre acestea provoacă o schimbare a membranei ovocitului astfel încât atașarea și penetrarea mai multor spermatozoizi nu poate avea loc.
  • Cel mai important rezultat al fertilizării este activarea ovocitului, ceea ce îi permite să se supună diviziunii celulare.
  • Maturarea ovocitului este ultima etapă. Acesta dezvoltă o reacție care împiedică intrarea a mai mult de un spermatozoid. În plus, citoplasma unui ovocit sprijină modificările care duce la fuziunea spermatozoidului cu nucleul ovocitului și inițiază dezvoltarea embrionului. 
  • După ce un spermatozoid vine în contact cu ovocitul, acrosomul, care este o proeminență la vârful anterior al spermatozoidului, suferă modificări structurale.

 

 

Cum participă acidul hialuronic la fertilizare?

 

În timpul trecerii spermatozoizilor prin tractul genital feminin, aceștia suferă o schimbare fiziologică, numită capacitație, care este o condiție prealabilă pentru participarea lor la fertilizare.

  • Spermatozoidul eliberează acid hialuronic, care intră în contact cu stratul gros care înconjoară ovocitul  – numit zona pellucida. 
  • La tehnicile de fertilizare in vitro, această substanță, acidul hialuronic, poate fii manevrată de embriolog, ca să dizolve zona groasă din jurul ovocitului, numită zona pellucida.