Cum se pierd celulele reproducătoare feminine? Nu doar în lipsa unei sarcini, ci și printr-un proces degenerativ, care are loc continuu.
Fertilitatea se modifică odată cu vârsta. Femeile își încept perioada fertilă în adolescență și o încheie cu 5-10 ani înainte de menopauză. În prezent, infertilitatea legată de vârstă devine din ce în ce mai frecventă, deoarece, dintr-o varietate de motive, multe femei amână o sarcină până după 30 de ani.
Cum se pierd celulele reproducătoare?
În timpul anilor de reproducere, femeile au perioade menstruale lunare regulate, deoarece ovulează regulat în fiecare lună. Ovocitele (celulele reproducătoare feminine) se maturizează în cavități umplute cu lichid, numite „foliculi”.
La începutul fiecărui ciclu menstrual, un hormon, produs în glanda pituitară, care se află în creier, stimulează un grup de foliculi să crească mai rapid, în ambele ovare.
Hormonul, care stimulează ovarele, se numește hormon foliculostimulant (FSH). În mod normal, doar unul dintre acești foliculi va ajunge la maturitate și va elibera un ovocit (celula reproducătoare feminină) . Restul va înceta treptat să crească și să degenereze.
Sarcina apare dacă ovocitul este fertilizat și se implantează în mucoasa uterului (endometru). Dacă nu apare sarcina, endometrul este eliminat prin menstruație și ciclul menstrual începe din nou.
La începutul adolescenței, fetele au adesea ovulație neregulată, cu cicluri menstruale neregulate. După 16 ani, ar trebuit să aibă ovulație regulată. Ciclurile menstruale vor rămâne regulate, între 26 și 35 de zile, până spre 40 de ani.
După 40 de ani, ciclurile menstruale devin mai scurte. Pe măsură ce trece timpul, ovulația nu mai apare și nici menstruația. De fapt, menstruația apare din ce în ce mai rar până încetează complet. Când o femeie nu a avut menstruație un an întreg, a intrat în menopauză.
Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, fertilitatea scade din cauza modificărilor normale, legate de vârstă, care apar în ovare. Spre deosebire de bărbați, care continuă să producă spermă pe tot parcursul vieții, o femeie se naște cu toți foliculii care conțin ovocite.
La naștere, există aproximativ un milion de foliculi. Până la pubertate, acest număr va scădea la aproximativ 300.000. Dintre foliculii rămași la pubertate, doar aproximativ 300 vor fi ovulați în timpul anilor reproductivi. Majoritatea foliculilor nu sunt epuizați prin ovulație, ci printr-un proces gradual continuu de pierdere numit atrezie. Aceasta este un proces degenerativ, care apare indiferent dacă:
- sunteți gravidă
- aveți cicluri menstruale normale
- utilizați anticoncepționale
- urmați tratamente pentru infertilitate.
Cei mai buni ani pentru o sarcină?
20-25 de ani. Fertilitatea scade treptat după 30 de ani, în special după vârsta de 35 de ani. În fiecare lună, o femeie sănătoasă și fertilă de 30 de ani are 20% șanse să rămână însărcinată. Până la vârsta de 40 de ani, șansa unei femei de sarcină este mai mică de 5% pe ciclu. Femeile nu rămân fertile până la menopauză. Vârsta medie pentru menopauză este de 51 de ani, dar majoritatea femeilor devin incapabile să aibă o sarcină sănătoasă la 43-45 de ani.
Aceste procente sunt valabile atât pentru concepția naturală, cât și pentru concepția prin tehnici de fertilizare umană asistată. Vârsta unei femei afectează rata de succes a tratamentelor pentru infertilitate. Pierderea fertilității feminine legată de vârstă se întâmplă deoarece atât calitatea, cât și cantitatea ovocitelor scad treptat.
Foto: pixabay.com/ro