Cum se stimulează ovulația?

um se stimuleaza ovulatia

Absența ovulației este una dintre principalele cauze de infertilitate. Tratamentul de stimulare ovariană poate ajuta în obținerea unei sarcini.

 

 

Ciclurile menstruale neregulate sugerează că unele sunt ovulatorii. Adică în timpul acestora nu este liberat din ovar un ovocit – celula reproducătoare feminină.

 

 

Cum se determină ovulația?

 

 

Testul cel mai accesibil pentru determinarea ovulației sau absența acesteia este dozarea progesteronului din sânge. De ce?

 

Progesteronul este hormonul care confirmă ovulația. Este eliberat de foliculul ovarian, care s-a rupt, pentru a elibera ovocitul, iar nivelul lui crește după ovulație. Ideal, se măsoara la 7 zile după ovulație.

 

 

 

Ce înseamnă ciclu menstrual?

 

 

Ciclul menstrual începe în ziua 1 de sângerare menstruală. Urmează o perioadă în care creierul stimulează ovarele să producă foliculi (cavități pline cu lichid, din ovare, care conțin câte un ovocit, celula reproducătoare feminină).

 

  • Lunar, unul dintre foliculii (cavități cu lichid) ovarieni devine dominant. 
  • Crește până se rupe și eliberează ovocitul (celula reproducătoare feminină matură, care poate fi fecundată de către spermatozoid). 
  • Aceaste este ovulația.

 

 

 

 

Ce fac medicamentele pentru stimularea ovulației?

 

Blochează receptorii pentru estradiol (homon estrogen) din creier. Chiar dacă ovarele produc suficient estradiol (pentru că apare dezvoltarea foliculului), creierul nu simte și va stimula ovarele, prin cantități mari din hormonul FSH. 

 

Ovarele sunt suprastimulate să producă foliculi. Crește șansa să apară ovulația. 

 

 

 

***

 

Estradiolul este unul dintre hormonii estrogeni. Nivelul estradiolului din sânge crește odată cu dezvoltarea foliculilor ovarieni.

  • Este hormonul care reglează eliberarea de hormoni FSH/LH din creier.
  • Dacă nu ajunge suficient estradiol la creier (prin sânge), hipofiza (supranumită creierul endocrin) eliberează mai mult FSH pentru a stimula  foliculii ovarieni.

 

FSH este hormonul foliculo-stimulant, care stimulează creșterea foliculilor ovarieni. 

  • FSH este produc de hipofiză (situată în creier).

 

LH este hormonul luteinizant, cel care declanșează ovulația.

  • LH este direcționat tot de hipofiză.