De ce apare sarcina, deși luați anticoncepționale?

De ce apare sarcina, deși luați anticoncepționale?

De ce apare sarcina, deși luați anticoncepționale? Așa-numitele ”accidente” apar după folosirea incorectă a anticoncepționalelor. 

Aproximativ 5% dintre femeile care utilizează metode contraceptive constată ca sunt însărcinate. Viața de zi cu zi poate fi atât de agitată încât este ușor să uitați să luați o pastilă, să înlocuiți un plasture la timp.

 

Cum reduceți ”surprizele”?

Pilula contraceptivă:

Contraceptivele orale conțin hormoni care opresc ovulația. Dacă le folosesiți corect, acestea sunt o modalitate perfectă de a preveni sarcina, cu o rată de eficacitate de 99,7%.

Dar, în realitate, multe femei uită să le ia în fiecare zi, astfel încât rata de utilizare corectă este de  91%.

Alte motive pentru care pilula contraceptivă ar putea să nu funcționeze:

  • vomați sau aveți diaree mai mult de 48 de ore
  • luați anumite antibiotice. Când primiți antibiotice, întrebați medicul cum să vă protejați de sarcină
  • luați medicamente anti-convulsive
  • luați suplimente alimentare pe bază de  sunătoare.

 

 

Dacă săriți o doză, luați-o cât mai curând posibil.

  • Dacă ați pierdut mai mult de două pastile, luați-le imediat ce vă amintiți și continuați să luați zilnic pastile, în timp ce utilizați și o altă metodă pentru controlul nașterii, cum ar fi prezervativul – pentru săptămâna următoare.
  • Dacă utilizați mini-pilula sau pastila doar cu progesteron, luați-o în aceleași 3 ore în fiecare zi. De exemplu, dacă luați una în mod normal la 7 dimineața și apoi luați-o după 10 dimineața într-o zi, e mai probabil  să rămâneți însărcinată.

 

 

Femeile supraponderale

De ce apare sarcina, deși luați anticoncepționale? Femeile supraponderale sau obeze nu beneficiază în aceeași măsură de pilula contraceptivă, spun studiile. 

Dacă sunteți supraponderală sau obeză, discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea prezervativelor ca metodă de rezervă sau treceți la o altă formă contraceptivă, alta în afară de anticoncepționale orale

 

Contracepția vaginală:

Contracepția vaginală este introdusă în vagin înainte de actul sexual. Substanța activă conținută crează un mediu impropriu pentru spermă, astfel încât niciun spermatozoid să nu ajungă la ovocit pentru fertilizare. 

 

Spermicidele:

În mod normal, în timpul actului sexual, nivelul PH-ului vaginal crește pentru a permite spermatozoizilor să se deplaseze spre trompele uterine.

Spermicidele conțin substanțe chimice care ucid sperma înainte de a-și face călătoria. 

Fiecare dintre aceste metode (contracepția vaginală și spermicidele) trebui folosite înainte de actul sexual. Dar e nevoie de 15 minute pentru a avea efectul dorit în vagin.

Dacă sunt utilizate corect, spermicidele sunt eficiente cu 70-80%, dar funcționează mai bine atunci când le combinați cu prezervativul sau cu diafragma.

 

Prezervativul:

De ce apare sarcina, deși luați anticoncepționale? Metoda barieră pentru controlul sarcinii – prezervativul – blochează fizic sperma să intre în uter.

Prezervativul este eficient în proporție de 98% la o utilizare perfectă.

Dacă nu e utilizat corect, are eficientă de 82%. Aceasta înseamnă că, 18 femei dintr- sută, care folosesc în mod regulat prezervativ, vor fi gravide în decurs de un an.

Prezervativele se rup adesea sau nu puse  corect. Această metodă funcționează mai bine dacă e asociată cu spermicid, cu pilule contraceptive sau cu substanțe chimice care împiedică sperma să ajungă la ovocit (contracepția vaginală).

 

Dacă menstruația întârzie mai mult de o săptămână, mergeți la medicul ginecolog.

 

 

Foto: pixabay.com/ro