De ce e nevoie de milioane de spermatozoizi pentru fertilizarea unui singur ovocit?

fertilizare

De ce este nevoie de 200 de milioane de spermatozoizi pentru a fertiliza un singur ovocit? Unicul spermatozoid, care a ajuns la linia de sosire, a supraviețuit mai multor puncte de control din tractul reproducător feminin, numite evenimente pre-fertilizare. După intrarea în uter, din milioane de spermatozoizi vor reuși să ajungă în trompele uterine doar cîteva sute. În trompa uterină are loc fertilizarea.

 

Uterul conține mai multe substanțe asemănătoare imunoglobulinelor, care facilitează supraviețuirea spermatozoizilor la intrarea în acesta – este descoperirea echipei de cercetători de la Universitatea din California, San Diego. Studiul, publicat în Journal of Biological Chemistry, arată că sistemul imunitar al femeii unul dintre motivele pentru care sunt necesare milioane de spermatozoizi pentru a fertiliza un ovocit (celula reproducătoare feminină).

 

♥ Sistemul imunitar al femeii îi bombardează la intrarea în uter.

♥ E nevoie de milioane de spermatozoizi pentru ca măcar unul să supraviețuiască în tractul reproducător feminin.

 

Dar o interacțiune între substanțe de pe suprafața spermatozoizilor și receptori de pe celulele endometrului (mocasa internă a uterului) ajută spermatozoizii să supraviețuiască.

Sau ajută sistemul imunitar să țintească spermatozoizii defecte.

Cercetătorii cred că, probabil, interacțiunea poate regla răspunsul imun al femeii, ajutând sperma să treacă prin evenimentele pre-fertilizare, cum ar fi reacția leucocitară.

♥ Reacția leucocitară înseamnă mișcarea leucocitelor circulante către uter pentru a ucide sau distruge majoritatea spermatozoizilor.

♥ Atacul sistemului imunitar distruge majoritatea spermatozoizilor din sperma, reducând numărul la doar câteva sute, care vor pătrunde în trompele uterine, locul unde are loc fertilizarea.