De ce inflamația provocată de zahăr lovește sistemul imunitar?

zahar

Cum reducem inflamația generalizată? De ce reducerea inflamației este o componentă cheie a dietei pentru fertilitate? 

 

Inflamația face ravagii asupra sistemului de reproducere. Inflamația cronică poate provoca leziuni ale țesuturilor și reduce fluxul de nutrienți, împiedicând organismul să funcționeze corect. 

O dietă cu un conținut scăzut de zahăr reduce inflamația.

 

Cât zahăr e nociv?

  • O doză relativ mică (50g de zahăr) determină creșterea  proteinei C-reactive (CRP) împreună cu alți markeri inflamatori, la doar doar 30 de minute după consum.
  • Un alt studiu a arătat în mod similar: consumul a 50 de grame de zahăr a dus la creșterea nivelului de marker inflamator Nf-kB.

 

Cum lovește zahărul sistemul imunitar?

 

Pe de altă parte, zahărul lovește direct asupra sistemului imunitar. După consumul unei aliment plin de zahăr,  timp de 6 ore, leucocitele sunt inactive. 

Leucocitele sau celulele albe, care fac parte din sistemul imunitar. Vă apără de boli infecțioase ori de corpuri străine. Leucocitele se găsesc în tot corpul, inclusive în sânge și în sistemul limfatic. 

  • Zahărul, fructoza, glucoza ori sucroza au același efect imunitar. Zaharul, fructoza, glucoza și sucroza sunt cu atât mai nocive cu cât depașesc 100 de grame într-o zi.
  • Amidonul nu lovește sistemul imunitar! Amidon găsim în cartof fiert sau copt și în banane.

 

 

Zahărul îngrasă și determină, din nou, inflamație

 

Zahărul îngrasă cel mai repede (nu grăsimea din alimente). Kilogramele în plus cresc, de asemenea, inflamația. Dacă există prea multă grăsime, celulele imunitare, numite macrofage, se infiltrează în grăsimea corporală. Determină și mențin inflamația.