De ce kilogramele în plus împiedică sarcina?

celule grase

Țesutul gras din interiorul organismului nu este inert, ci un țesut viu și toxic. Femeile supraponderale și obeze au niveluri mai mari de leptină, un hormon produs în țesutul gras. Aceasta perturba echilibrul hormonal și scade fertilitatea. Cu cât există mai multă grăsime abdominală, cu atât crește riscul infertilității.

 

Leptina ajută la reglarea apetitului, prin semnalizarea senzației de foame/sațietate fața de receptorii din hipotalamus (o structură din creier).

Obezitatea este cel mai frecvent asociată cu niveluri ridicate de leptină. Se presupune că obezitatea cauzează rezistență la leptină, similara rezistenței la insulină.

Greutatea în exces – în special excesul de grăsime abdominală – este legată de rezistența la insulină. Aceasta înseamnă că organismul trebuie să producă mai multă insulină, pentru a menține nivelul de zahăr din sânge normal (glicemia).

 

Cum acționează grăsimea asupra hormonilor sexuali?

Tot grăsimea abdominală dereglează hormonii sexuali – de aici derivă cicluri menstruale neregulate și anovulatorii (ovarele nu eliberează ovocite, celule reproducătoare femine).

  • Femeile cu un indice de masă corporală (IMC) peste 27 au un risc de 3 ori mai mare de a nu ovula.
  • Fiecare unitate IMC (indice de masă corporală) peste 29, reduce cu 5% șansa de a obține o sarcină.

 

Excesul de greutate afectează și fertilitatea masculină

Și bărbații sunt afectați de excesul ponderal. Cauza este o combinație de factori, printre care:

  • probleme hormonale
  • disfuncții sexuale
  • diabetul de tip 2 și apneea de somn, ambele afecțiuni asociate cu niveluri scăzute de testosteron și probleme erectile.

10 kilograme în plus reduc fertilitatea masculină cu 10%.

Se crede că obezitatea nu numai că reduce calitatea spermatozoizilor, ci schimbă și structura fizică și moleculară a celulelor spermei.

 

 

Scăderea în greutate între 5 și 10% din greutatea corporală are drept efect îmbunătățirea fertilității, în cazul ambelor sexe. 

Te așteptăm la consultație.