De ce nu poți alege sexul viitorului copil?

De ce nu poți alege sexul viitorului copil?

De ce nu poți alege sexul viitorului copil? Pentru că natura își face calculul global și, la fiecare secundă, alege să se nasca un număr egal de fetițe și băieței. Raportul dintre sexe, la naștere, este perfect: 1:1. 

Celulele sexuale (feminine și masculine) se numesc gameți. Ovocitul (celula reproducătoare feminină) și spermatozoidul (celula reproducătoare masculină) se unesc în timpul fecundației pentru a forma  o nouă viață – zigotul. Acesta este primul stadiu de dezvoltare (prima celulă) a unui individ.

 

Cine determină sexul viitorului copil?

În procesul de fecundare, gameții (ovocitul și sprmatozoidul) sunt cei ce vor determina sexul viitorului copil și vor asigura raportul de 1:1 între cele două sexe. În fiecare secundă, pe Pământ, se naște un număr egal de fete și băieți.

 

Noua viață are 23 de perechi de cromozomi

La un embrion sănătos, 23 de perechi este e numărul corect de cromozomi.

  • Cromozomii sunt structuri mari, care conțin gene (structuri infime)
  • Cromozomii au rolul de a păstra și transmite corect informația genetică la celulele fiice, în cursul diviziunilor celulare
  • Celulele umane conțin așadar 23 de perechi de cromozomi. Adică 46 cromozomi.
  • Aceștia se împart în 22 de perechi de cromozomi identici la bărbați și la femei numiți autozomi
  • Plus o pereche de cromozomi sexuali.  Bărbații au un cromozom X și un cromozom Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X.
  • Organismul nou format (embrionul) va avea fie XX (sex feminin), fie XY (sex masculin), cu o probabilitate de 1:1 pentru fiecare sex.

 

Cum apar erorile genetice la embrion?

Ovocitul normal are 23 de cromozomi, iar spermatozoidul  – alți 23 de cromozomi. Înainte de fertilizarea naturală – și ovocitul și spermatozoidul – au un număr dublu de cromozomi. Aceasta înseamna că sunt imaturi.

  • Și ovocitul și spermatozoidul trebuie să își reducă la jumătate numărul de cromozomi (structuri care au rolul de a păstra și transmitere corect informația ereditară la celulele fiice, în cursul diviziunilor celulare).
  • Pentru a fi matur, ovocitul trebuie să îsi expulzeze jumătate din materialul genetic. În aceasta etapă, în mod spontan, pot apărea erori.  Ovocitul rămâne cu un cromozom în plus sau în minus.
  • Dacă acesta e fertilizat, apar defecte genetice, de exemplu trisomiile – simdrom Down, sindrom Edwards.
  • La fertilizarea umană asistată, aceste erori se pot verifica în laboratorul de genetică, înainte de implantarea embrionului în uter. Verificarea se numeste PGS – preimplantation genetic diagnosis.

 

 

Foto: pixabay.com/ro