De ce obezitatea scade fertilitatea?

obezitate infertilitate

Obezitatea generează o reacție inflamatorie permanentă (asociată cu teste de inflamație crescute). Prezența înflamației tot timpul afectează negativ toate reacțiile biochimice ale organismului. Inflamația afectează inclusiv sistemul imunitar.

 

În plus, femeile supraponderale și obeze au niveluri mai mari de leptină, un hormon produs în țesutul gras. Aceasta perturba echilibrul hormonal și scade fertilitatea. Cu cât există mai multă grăsime abdominală, cu atât crește riscul infertilității.

  • Leptina ajută la reglarea apetitului, prin semnalizarea senzației de foame/sațietate fața de receptorii din hipotalamus (o structură din creier).
  • Obezitatea este cel mai frecvent asociată cu niveluri ridicate de leptină. Se presupune că obezitatea cauzează rezistență la leptină, similara rezistenței la insulină.

 

Rezistența la insulină scade fertilitatea

 

Greutatea în exces, în special excesul de grăsime abdominală, este legată de rezistența la insulină.
Aceasta înseamnă că organismul trebuie să producă mai multă insulină, pentru a menține nivelul de zahăr din sânge normal (glicemia).

Insulina este un hormon produs de pancreas. Este transportatorul zahărului din sânge în celule (astfel se normalizează glicemia). Persoanele cu rezistență la insulină nu folosesc insulina în mod eficient. Celulele absorb greu glucoza. Fenomenul determină acumularea de zahăr în sânge (crește glicemia).

Analiza numită indicele HOMA-IR ar putea fi utilizată ca test de
screening pentru intoleranța la glucoză la femeile cu sindromul ovarelor polichistice PCOS.

 

Grăsimea dereglează hormonii sexuali

Tot grăsimea abdominală dereglează hormonii sexuali – de aici derivă cicluri menstruale neregulate și anovulatorii (ovarele nu eliberează ovocite, celule reproducătoare femine).

  • Femeile cu un indice de masă corporală (IMC) peste 27 au un risc de 3 ori mai mare de a nu ovula.
  • Fiecare unitate IMC (indice de masă corporală) peste 29, reduce cu 5% șansa de a obține o sarcină.

 

Scăderea în greutate 10% din greutatea corporală are drept efect îmbunătățirea fertilității.