În ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numește acum blastocist.
Nu doar ovocitele (celulele reproducătoare feminine), ci și blastociștii, adică embrionii de 5 zile, pot fi congelati, pentru a fi transferați ulterior în uterul mamei.
Studiile au evolutat și au arătat că, pe medii de congelare performante, rata de surpraviețuire a blastocistilor este de peste 98%. Un embrion de calitate are șanse maxime să supraviețuiască și să îsi reia activitatea celulară. Timpul se opreste pentru acești embrioni în momentul congelarii și ceasul începe din nou să bată la decongelare.
Blastocistul își reia activitate celulară, diviziunea celulară identic cu cea al unui embrion proaspăt.
Studiile au arătat că rata de succes e mai mare, pe un ciclu natural, cu un embrion congelat decât cu un embrion proaspăt. Explicatia are legatura cu stimularea ovariană.
„Explicatia cercetatorilor ar fi că, atunci când e transferat un embrion proaspăt în uterul femeii, vine pe un endometru (mucoasa din interiorul uterului) care a fost supus stimulării hormonale. Endometru este mucoasa care se elimină la menstruație, în lipsa sarcinii, dar de fapt mucoasa în care se implanteaza embrionul. În cazul unei stimulări hormonale în urmă cu puțin timp, acest endometru e bulversat și pot apărea desincronizari la nivel hormonal, care ar scădea rata de implantare a embrionului proaspăt” , spune Lorena Lupu, embriolog la clinica Fertilia.
În cazul embrionilor congelați, organismul viitoarei mame a fost supus stimulării hormonale în urmă cu mai mult timp, deci a avut timp să reintre în normalitate.