De ce se tratează varicocelul înainte de FIV?

VARICOCEL

Aproximativ 25 – 35% dintre bărbații cu infertilitate masculină primară au varicocel. De asemenea,  80% dintre bărbații cu infertilitate masculină secundară (au un copil și acum se luptă să conceapă) suferă de varicocel. Ce este varicocelul?

 

Varicocelul duce la modificări ale parametrilor spermei, leziuni ale ADN-ului spermatozoid și modificări ale mediului seminal. Datele actuale sugerează că varicocelul poate fi o leziune progresivă. Repararea varicocelului este o modalitate de tratament eficientă, care duce la îmbunătățirea parametrilor spermei, dar și a ratelor de sarcină.

 

Ce este varicocelul?

Varicocelul este o mărire a venelor din scrot ca urmare a unei defecțiuni a sistemului de drenaj a sângelui din testicule.

Varicocelul joacă un rol în infertilitatea masculină? Da. Ajută la creșterea căldurii și a presiunii în testicule, ceea ce afectează producția de spermatozoizi.

 

Diagnosticarea varicocelului:

Urologii diagnostichează varicocelul într-un mod destul de rudimentar. Dacă medicul poate simți varicocelul apăsând pe piele, varicocelul este considerat „clinic”. Aproximativ 85% apar pe partea stângă a corpului. Pentru bărbații care sunt obezi sau au un scrot mic, este necesară o ecografie pentru a detecta varicocelul.

 

Tratamentul varicocelului:

Există două tipuri de intervenții chirurgicale pentru varicocel și ambele implică închiderea venelor în care sângele se acumulează. Ambele tratamente au timp de recuperare scurt și efecte secundare modeste.

  • Varicocelectomia este o intervenție chirurgicală efectuată de urolog. Implică legarea venelor de sub varicocel.
  • Embolizarea este o formă mai puțin invazivă de intervenție chirurgicală a varicocelului și este efectuată de un radiolog intervențional. Implică plasarea unui blocaj artificial în vena problematică. Principala teamă este că pacienții tratați prin embolizare au o probabilitate mai mare ca varicocelul să reapară decât pacienții tratați prin operația clasică.

 

In cuplurile care au recomandare de FIV sau ICSI, repararea varicocelului îmbunătățește parametrii spermei, ceea ce poate crește probabilitatea de fertilizare reușită.