De ce viața apare din celule tinere (cât mai tinere)?

De ce viața apare din celule tinere?

Să faci copii la vârste tinere! Asta ne spun specialiștii în infertilitate. Unul din 6 cupluri nu reușește să obtină o sarcină în mod natural. Una dintre cauze este vârsta. De ce viata apare din celule tinere?

Când apar ovocitele (celulele reproducătoare feminine)?

Ovocitele sunt celulele reproducătoare feminine. Apar înainte ca o persoană de sex feminin să se… nască! În primele luni de viață, în uterul matern, se formează organele vitale – creier, inimă, ficat, rinichi, pancreas. Dar și organele care nu sunt vitale, dar intră în reproducere. Adică ovarele. În ovare, găsim foliculi, iar în foliculi stau ovocitele (celulele reproducătoare feminine).

Din uterul matern, sunt formate deja TOATE ovocitele viitorului făt de sex feminin. Cănd copilul de sex feminin ajunge la varsta adultă, natura vrea să conceapă în plină tinerețe –  între 20 și 25 de ani este curba maximă a fertilității. Între acești ani, se consideră conditiile optime de a obține o sarcină. De ce viața apare din celule tinere?

Genetic, ovocitul tânar e competent și poate lucra cu puține erori spre deosebire de unul bătrân. Din nou, ovocitele au vârsta biologică a femeii. Și nu se poate compara un ovocit de 25 de ani cu unul de 45 de ani.

Ce se întâmplă la 45 de ani?

La 45 de ani spre exemplu, celula (ovocitul) poate să arate perfect, adica să fie morfologic perfectă. Dar, genetic, riscurile să apară erori în procesul ei de maturare sunt de peste 85%.

Diferența ovocite/spermatozoizi. Când apar spermatozoizii?

Pâna acum câțiva ani, s-a considerat că bărbatul poate fi fertil la orice vârstă. Capacitatea lui de a procrea nu ar fi fost afectată de înaintarea în vârstă.  E greșită informația, după toate meta-studiile din prezent. Bărbații de peste 40 de ani sunt considerați bătrâni pentru procreere.  Dar există o diferență fundamentală față de femei, în privința celulelor reproducătoare.

Spematozoizii (celulele reproducatoare masculine) se formează la fiecare 3 luni. Spermatozoizii nu au așadar vârsta bărbatului – spre deosebire de sexul feminin. Dar spermatogeneza (procesul prin care se formează spermatozoizii) poate fi afectată din cauza vârstei bărbatului.

Genetic, pot apărea erori din cauza vârstei. La fel cum se întâmplă și în cazul femeilor.