Diabetul gestațional (de sarcină)

Diabetul gestațional (de sarcină)

Diabetul gestațional. În evolutia sarcinii, se testează glicemia în săptămânile 23-28 de sarcină. Testul de toleranță la glucoză, care arată risc de diabet gestațional, e metodă de screening.

 

Ce înseamnă test de toleranță la glucoză?

În noaptea de dinainte și în dimineața testului nu trebuie să mâncâți și nici să beți apă. Veți da o probă de sânge astfel încât medicul să vadă valoare glicemiei pe nemâncate. Apoi vei bea o băutură dulce (75 grame de glucoză) și, după o oră, respectiv două ore, asistenta vă recoltează, din nou, sânge.

Testul de toleranță la glucoză cu 75 g glucoză presupune efectuarea a trei glicemii:

  1. Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl)
  2. La o oră (normal < 180 mg/dl)
  3. La doua oră după ingestia de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl).

Conform Asociației Americane de Diabet (ADA), se consideră diabet gestațional (de sarcină) dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală cu pragul stabilit.

 

Diabetul gestațional (de sarcină). Riscuri:

  • Gravidele care au acest tip de diabet de sarcină pot naște feți mari, peste 4000 de grame.
  • Mama are riscul de a dezvolta diabet zaharat după naștere.
  • Feții născuți de mame care suferă de diabet gestațional au, la rândul lor, risc mai mare de diabt zaharat la vârstă adultă. 

 

Diabetul gestațional (de sarcină). Tratament:

”Terapia în diabetul gestațional nu e medicamentoasă, ci înseamnă regim alimentar și urmărirea valorilor de glicemie mai des decât la femeile fără diabet”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

**

  • În prezent, Organizația Mondială a Sănătății nu are o recomandare cu privire la modul de examinare a diabetului gestațional. Având în vedere acest lucru, identificarea precoce a accelerării creșterii fetale în sarcină, înainte de 20 de săptămâni de gestație, poate preveni apariția diabetului gestațional.
  • Într-un studiu larg, publicat în The Lancet, se arată că accelerarea creșterii fetale și a creșterii de masă grasă este deja detectabilă la 20 de săptămâni de gestație.
  • Studiul sugerează că, în cazul femeilor cu risc (diabet gestațional anterior, IMC înainte de sarcină ≥30 kg) screening-ul precoce se face la 16-18 săptămâni de sarcină.

 

 

Foto: pixabay.com/ro