Diabetul gestațional vs. diabetul zaharat

Diabet

Diabetul gestațional. În evolutia sarcinii, se testează glicemia în săptămânile 23-28 de sarcină. Testul de toleranță la glucoză, care arată risc de diabet gestațional, e metodă de screening.

 

Ce înseamnă test de toleranță la glucoză?

În noaptea de dinainte și în dimineața testului nu trebuie să mâncâți și nici să beți apă. Veți da o probă de sânge astfel încât medicul să vadă valoare glicemiei pe nemâncate. Apoi vei bea o băutură dulce (75 grame de glucoză) și, după o oră, respectiv două ore, asistenta vă recoltează, din nou, sânge.

Testul de toleranță la glucoză cu 75 g glucoză presupune efectuarea a trei glicemii:

1.  Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl)

2.  La o oră (normal < 180 mg/dl)

3.  La doua oră după ingestia de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl).

 

Conform Asociației Americane de Diabet (ADA), se consideră diabet gestațional (de sarcină) dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală cu pragul stabilit.

 

Diabetul gestațional (de sarcină). Riscuri:

  • Gravidele care au acest tip de diabet de sarcină pot naște feți mari, peste 4000 de grame.
  • Mama are riscul de a dezvolta diabet zaharat după naștere.
  • Feții născuți de mame care suferă de diabet gestațional au, la rândul lor, risc mai mare de diabt zaharat la vârstă adultă. 

 

Diabetul gestațional (de sarcină). Tratament:

 ”Terapia în diabetul gestațional nu e medicamentoasă, ci înseamnă regim alimentar și urmărirea valorilor glicemiei mai des decât la femeile fără diabet”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

 

 

Ce este diabetul zaharat de tip 2? 

Diabetul zaharat de tip 2 este o tulburare a întregului metabolism: și al glucidelor, și al lipidelor, și al proteinelor. Boala are legătură directă cu excesul de mâncare. Și cu lipsa activității fizice.

 

Când mâncați prea mult, pancreasul simte nevoia să își facă datoria. Se produc 3 mecanisme:

  • ficatul depune glicogen în interiorul lui (depunerea este pentru zile în care nu mâncați suficient, dar acestea nu… există)
  • glicogenul se transformă în glucoza și se mobilizează în sânge
  • organismul formează glucide din lipide și din proteine.

 

Cantitățile mari de mâncare, zilnic, determină pancreasul:

  • să nu mai producă, la un moment dat, suficient hormon insulină
  • hormonul devine ineficient

Glucoza, care în mod normal trebuie să ajungă din sânge în celule, rămâne în sânge. Glicemia crește în sânge. Ca să elimine excesul de glucoză din sânge, organismul o va evacua prin rinichi, cu o cantitate mare de apă.

  • Aceste procese aberante au legătură directă cu bolile cardiovasculare și cu insuficiența renală.