Donarea de ovocite

Donarea de ovocite

 

Donarea de ovocite. Femeile peste 45 de ani pot să obțină o sarcină. Dar prin donare de ovocite proaspete sau de la banca de ovocite.

 

Dupa 45 de ani, medicii reușesc să pregătească uterul să țină o sarcina, chiar dacă femeia se află în menopauză. Chiar dacă nu mai are menstruație de 2-3 ani. ”Femeile care au încă menstruație vor ajunge mai repede la o sarcină, pentru că au uterul mai elastic și mai pregătit în mod natural”, dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în infertilitate.

Uterul poate fi pregătit prin medicație, dar rezerva ovariană (numărul total de ovocite din ovare) nu poate fi crescută prin niciun medicament. De aceea, de la 45 trebuie sarcina poate să apară prin donare de ovocite.

 

Donarea de ovocite. ”Recomandarea este de donare de ovocite fresh sau din banca de ovocite. În România, se face în mod legal,  este un joc administrativ,  care durează o saptămâna-două, se aprobă pentru toata lumea de catre Agenția Națională de Transplant. Ovocitele se fertilizează cu spermatozoizii soțului. Apoi se pun în uterul viitoarei mame.

 

De ce organismul viitoarei mame nu respinge celulele donate?

În uter, va fi implantat un embrion cu materialul genetic al partenerului si al donatoarei de ovocite. Nu va fi respins însă.

”În mod natural, embrionul se formează dintr-o celulă a mamei și una a tatălui și e clar ca embrionul va avea o parte străină din mamă, iar uterul trebuie să se adapteze la corpul străin, care e fătul. Aceasta adaptare permite și ca un embrion, format din sperma soțului și din ovocitul donat, să fie acceptat de către organismul femeii. Embrionul se va dezvolta în uterul viitoarei mame, apare nașterea și poate să alăpteze fără probleme”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în infertilitate.

 

De ce ovocitele îmbătrânesc mai repede decât alte celule?

Donarea de ovocite. Ovocitele  –  materialul genetic feminin – se găsesc în ovare. Numărul lor e stabilit genetic. Odată cu adolescența, la fiecare menstruație, se vor pierde câteva. Se pierd pâna… se termină. Așa apare menopauza. Din pacate însă, după 38 de ani, nu doar rămân puține ovocite, calitatea lor e slabă. Adică nu vor forma embrioni sau vor forma embrioni de calitate genetică slabă, care se elimină prin avort spontan. Vârsta mamei, cât mai mica, înseamnă ovocite de calitate bună.

 

Câte ovocite mai sunt în ovare?

Se poate afla printr-un test de sânge plus o ecografie. În cazul menopauzei precoce, singura sanșa de avea un copilaș este cu ovocite donate.

”Donarea de ovocite se recomandă personelor cu menopauză precoce sau de vârsta, persoanelor care au eșec la FIV de 6 ori cu ovocite proprii, persoanelor care nu produc ovocite”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în infertilitate.

 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro