Donarea de spermă. Banca de spermă

Donarea de spermă. Banca de spermă.

Donarea de spermă. Banca de spermă. Inseminarea artificială cu donator (banca de spermă) este o soluție, dacă bărbatul nu are spermatozoizi (celule reproducătoare masculine) sau are spermatozoizi cu defecte genetice grave.  A doua soluție este adopția. 

Inseminarea artificială cu donator (banca de spermă) este o soluție pentru femeile, care nu au partener, și își doresc un copil, pe care să îl nască. Așadar, nu vor să recurgă la adopție.

Clinica Fertilia lucrează cu cele mai mari bănci de spermă din Europa. 

 

Donarea de spermă. Banca de spermă

 

Din banca de spermă, veți alege material genetic ținând cont de caracteristicile donatorului. Este vorba de înălţime, greutate, culoarea ochilor, a părului şi a pielii, grupa de sânge, cât şi de educaţia şi preferinţele sale. 

Odată comandate mostrele de spermă, acestea sunt trimise în ţară cu un transport special. Sunt stocate în laboratorul Fertilia, până la inseminare sau până la fertilizarea in vitro.

 

Cum se produce fecundarea cu sperma donată?

 

 • Sperma poate fi injectată în cavitatea intrauterină a femeii prin metoda inseminării intrauterine (vezi aici cum se face).
 • De asemenea, poate fie utilizată pentru fertilizarea ovocitelor în laborator, în cadrul fertilizării în vitro (FIV).

 

După două săptămâni de la procedură, se face un test de sarcină din sânge. Dacă acesta e pozitiv, la 6 săptâmâni de sarcină, e recomandată prima ecografie, în care medicul evaluează activitatea viitorului cord fetal (inima fătului).

 

Rata de succes:

 • rata de succes pentru femeile sub 38 de ani este de 35 %
 • rata de succes pentru femeile peste 38 de ani de 15 % pe ciclu.

 

 

Cum este verificat donatorul, conform legilor? 

 

Donatorul este un bărbat care îşi oferă sperma (produsul unei ejaculări), cu scopul de a ajuta o femeie sau un cuplu să aducă pe lume un copil.

Sperma este congelată timp de cel puţin şase luni. Donatorul este reexaminat după şase luni de la congelare şi, dacă va fi găsit din nou sănătos, sperma va putea fi utilizată.

 

Donatorii sunt examinaţi în 5 direcții:

 

Vârsta:
Cele mai multe bănci de spermă au stabilit limită de vârstă între 18 şi 39 de ani. Unele bănci au limita de vârstă 34 de ani.

Profilul psihologic:
Este obligatorie examinarea donatorului de către un psiholog. Se exclud persoanele care suferă de boli psihice.

Analiza spermei:

 • Sperma este analizată înainte de donare. Pentru colectarea spermei este necesară abstinenţa sexuală 2 – 5 zile, apoi proba este verificată în laborator. 
 • În fiecare probă, trebuie să existe mai mult de 15 milioane de spermatozoizi pe milimetru (conform OMS), cu morfologie fiziologică, cu motilitate de 40%.

 

Boli genetice:

 • Donatorul este examinat ca să fie excluse bolile genetice, situație care interzice continuarea procedurii. Acesta oferă informații despre antecedentele familiale cu două generaţii în urmă.
 • Donatorul va face analiza cromozomială (cariotip) din sânge, ca să fie excluse boli cromozomiale.

 

Analize boli infecțioase:

După ce îi este valuată starea de sănătate, donatorul va face analize de sânge, care exclud boli transmisibile prin spermă:

 • Hepatita B (HBsAg)
 • Hepatita C (HCV)
 • HIV I-II
 • Sifilis (RPR)

 

Donatorul semnează un formular, prin care acceptă ca donaţia să fie anonimă.

 

 

Foto: pixabay.com/ro