Durerea în timpul menstruației

Durerea în timpul menstruației

Durerea în timpul menstruației. Apare în regiunea inferioară a abdomenului sau în regiunea inferioară a spatelui. Durerea se declanșează, de obicei, în adolescență. Senzația neplăcută (numită medical dismenoree) atinge apogeul la 24 de ore de la debutul menstruației și dispare după 2-3 zile. Se simte sau ca o durere ascuțită sau ca o durere surdă, constantă.

 

Durerea în timpul menstruației. Explicațiile:

Cel mai probabil, în adolescență (se numește dismenoree primară), apare un deficit de sânge declanșat de blocarea partială a circulației prin artere. Din acest motiv, uterul are contracții intense. E una dintre explicații. De asemenea, local poate apărea congestia, care declanșează senzația neplăcută.

La vârstă adultă (se numește dismenoree secundară), durerea în timpul menstruației poate apărea în:

  • boala inflamatorie pelvină
  • endometrioză
  • fibrom
  • polipii uterini

 

Când durerea este extrem de intensă, aveți nevoie de o consultație la medicul ginecolog. Consultația poate fi însoțită de o ecografie transvaginală (sonda cu ultrasunete se introduce în vagin) sau ecografie abdominală (sonda cu ultrasunete se pune pe abdomen).

 

Durerea în timpul menstruației. Tratament:

  • Durerea poate fi ameliorată cu un antiinflamator nesteroidian (ibuprofen, paracetamol). În cazul durerii severe, medicul poate recomanda administrarea contraceptivelor orale pentru întreruperea procesului de ovulație. În acest caz, scade secreția de prostaglandine (compuși lipidici care acționează asemănător hormonilor) și se ameliorează crampele.
  • Dacă durerea apare la vârstă adultă, trebuie să aflați motivul, alături de medicul ginecolog.

 

 

Foto: pixabay.com/ro