Ecloziunea asistata (assisted hatching)

laboratorul FIV

Ecloziunea asistata (assisted hatching) este o procedură facută înainte de implantarea în uter a embrionilor obținuți prin FIV sau ICSI.

 

Embrionul odată apărut este înconjurat de un strat extern dur de celule numit zona pellucida. Ne imaginăm stratul exterior drept un fel de înveliș al embrionului. Acesta trebuie să se elibereze de… înveliș pentru a se implanta în uter și pentru a se transforma într-o sarcină.

 

  • Ecloziunea asistată este o procedură prin care embrionul e ajutat să iasă din învelișul lui, printr-o mică fisură făcută de embriolog.
  • Perforarea zonei pellucida se face, sub microscop, cu ajutorul laserului.
  • Se crede că eclozarea asistată poate ajuta implantarea  embrionilor în uter, ceea ce duce la rată mai mare de sarcină.
  • Este cunoscut că embrionii cultivați in vitro pot avea o zona pellucida mai dură. Studii  au demonstrat efectul benefic al ecloziunii asistate.

 

Ecloziunea asistată (assisted hatching). Când se face ?

  • Ecloziunea asistată se face, în general, în a treia zi de dezvoltare a embrionilor
  • Ecloziunea asistată se face pe embrioni anterior vitrificați (congelați)
  • Foarte rar, un embrion poate fi deteriorat în urma procesului de ecloziune asistată
  • Ecloziunea asistată e obligatorie la ICSI

 

Ecloziunea asistată (assisted hatching), obligatorie la ICSI

În timpul ICSI, sub un microscop special  – numit micromanipulator – embriologul selectează cei mai buni spermatozoizi. Îi injectează apoi în fiecare ovocit matur. Vorbim despre intervenție umană, adică vorbim despre adevarata fertilizare artificială. Dupa recoltarea din ovarele femeii, ovocitele –-celulele reproducătoare feminine –  ajung în laboratorul de embriologie, situat in clinicile de fertilizare umana asitata, lângă sala de intervenții chirurgicale. Ce se întâmplă în laborator?

 

Ovocitul, prima selecție naturală

Ovocitul (celula reproducătoare feminină) nu arată ca o simplă celulă, ci este învelit într-o masă gelatinoasă (zona pellucida). Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamna, de fapt, prima selecție natuala pe care o face natura, chiar înainte de a începe viața. Nu orice spermatozoid poate să strabată masa gelatinoasă a ovocitului și să îl fertilizeze.

La fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite această masă. Cum? Cu ajutorul unei substanțe care se găsește în mod natural în capatul spermatozoidului. Substanța se numește acid hialuronic. Masa gelatinoasă care protejază ovocitul (celula reproducatoare feminină), după ce intra in contact cu spermatozoidul, va fi topită de acest acid hialuronic. Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolvă, dispare. Manevra necesita o foarte buna manualitate din partea embriologului.