Ecografia de sân. Ce înseamnă scorul BIRADS?

Ecografia de sân

Ecografia de sân. La medicul ginecolog, în cadrul consultației ginecologice, puteți verifica ecografic și sânii. Ecografia este o metodă imagistică fără niciun risc, se realizează cu ajutorul ultrasunetelor și e posibilă la orice vârstă, chiar din adolescență. 

Medicul evaluează imaginile ecografice obținute cu ajutorul scorului BIRADS (Breast Imaging Reporting and Database System). 

Scorul BIRADS este o evaluare, pe baza căruia medicul poate face recomandări pentru investigații ulterioare. Nu este un diagnostic precis. Diagnosticul de certitudine, pentru orice leziune, este examenul anatomo-patologic (biopsia). 

Ecografia de sân este recomandată înaintea tratamentelor hormonale (stimularea ovariană) din infertilitate. Se verifică sânul pentru ca medicul supraspecializat în tratamentul infertilității să vadă că totul este normal. 

 

Ecografia de sân. Scorul BIRADS:

 

Scor BIRADS 0:

Imaginile obținute la mamografie au fost dificil de interpretat. Este necesară și o ecografie. 

Scor BIRADS 1:

Acest scor arată că sânii nu au leziuni, adică arată perfect normal. E indicat să faceți o dată pe an investigația ecografică de rutină.

Scor BIRADS 2:

Sânul nu are semne aparente de cancer, însă pot exista modificări benigne (care nu înseamnă cancer): chisturile benigne spre exemplu. Medicul recomandă data următoarei ecografii.

Scor BIRADS 3:

Arată că rezultatul ecografiei e normal, dar există risc de 2% de leziune canceroasă. Medicul vă recomandă ecografie la 3 luni ori la 6 luni. 

Scor BIRADS 4:

Scorul indică prezența unei leziuni cu suspiciune de cancer. Leziunea trebuie analizată la microscop. Se face puncție biopsie, ghidată ecografic, iar mostra de țesut se trimite la laboratorul de anatomie patologică. Examenul anatomo-patologic (biopsia) este cel care să diagnosticul de certitudine. 

Există 3 categorii ale codului BIRADS 4:
  • BIRADS 4A – suspiciune redusă de malignitate
  • BIRADS 4B – suspiciune moderată de malignitate.
  • BIRADS 4C –  suspiciune consistentă de malignitate

Scor BIRADS 5:

Este utilizat în cazul în care există o suspiciune mare de cancer (probabilitatea este de cel puțin 95% de a fi cancer mamar). E obligatoriu examenul anatomo-patologic sau biopsia, care să diagnosticul de certitudine. 

Scor BIRADS 6:

Un scor BIRADS 6 se poate primi, după ce pacienta a făcut examenul anatomo-patologic (biopsia) și a primit diagnosticul de cancer mamar. Acest scor se folosește când medicul evaluează cum răspunde pacienta  la tratament (chimioterapie, radioterapie). 

 

Foto: pixabay.com/ro