Ecografia mamară, prima metodă de examinare a sânilor

Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor  sub 40 de ani, a femeilor gravide sau al celor care alăptează.

 

Nu doare, nu folosește raze X (radiații). Folosește ultrasunete, care nu sunt dăunătoare nici pentru făt, în timpul sarcinii (ecografia de sarcină se face fără niciun risc)

Principiul ecografiei este asemănător sonarului. O sondă emite ultrasunete. Acestea sunt reflectate de structurile anatomice întâlnite și transformate într-o scară de tonuri alb-negru pe monitor (de fapt, sunt 138 de nuanțe de gri și toate semnifică altceva).

Ultrasunetele sunt vibrații mecanice, cu frecvențe de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, inofensive pentru structurile anatomice pe care le întâlnesc. Practic, ecografia este o hartă acustică a organelor și țesuturilor, pe care le ”lovesc” ultrasuntele.

 

Ecografia mamară:

 

  • Poate fi făcută în orice zi a ciclului menstrual
  • Rezultatul îl primiți pe loc
  • Nu doare
  • La femeile peste 40 ani, este indicat ca ecografia sânilor să fie făcută după mamografie (în completarea acesteia)
  • E utilă pentru diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase)

 

Ce este sonoelastrografia?

 

Ecografia mamară cu sonoelastografie măsoară și elasticitatea unei leziuni, prin comparație cu țesutul sănătos din jurul leziunii. Participă la diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase).

Formațiunile canceroase sunt mai dure.