Educația sexuală în adolescență

Educația sexuală în adolescență

Educația sexuală în adolescență. În adolescență, aveți mai multă putere decât oricine pentru a preveni sarcina și bolile cu transmitere sexuală (BTS). Într-o relație sexuală, ambii parteneri trebuie să fie în siguranță. Dacă întrețineți relații sexuale, vă puteți proteja pe dvs. și pe partenerul dvs. de sarcină, BTS (vezi aici ce înseamnă) și HIV (virusul imunodeficienței umane). 

 

Înainte de viața sexuală, e important să discutați măcar cu unul dintre părinți. Și ei au fost adolescenți și, cel mai probabil, nu au avut cu cine să vorbească despre sănătatea vieții sexuale. 

Dacă aveți încredere în mama, pentru fete e mai simplu să meargă cu aceasta la ginecolog pentru o discuție liberă. Care implică doar informații, nu și investigații.  

 

Sunt activ sexual. Ce trebuie să știu?

Educația sexuală în adolescență. Dacă sunteți activ sexual, protejați-vă de sarcină, HIV și alte boli cu transmitere sexuală.

În adolescență este extrem de important să folosiți prezervativ la fiecare contact sexual (pentru a reduce riscul de HIV și de majoritatea celorlalte BTS).

  • Anticoncepționalele nu protejează de bolile cu transmitere sexuală, ci doar de sarcină.
  • Prezervativ + anticoncepționale = protecție sigură împotriva sarcinii.

 

Multe clinici oferă consiliere gratuită sau la prețuri reduse pentru serviciile de sănătate a reproducerii pentru adolescenți. Mergeți cu mama sau cu un prieten pentru sprijin suplimentar! 

 

Vaccinarea anti-HPV, tot în adolescență

Vaccinarea HPV, decontată acum prin medicul de familie, se face între 12 si 14 ani. În această perioadă, s-a constatat că răspunsul sistemului imuntar e cel mai mai bun. Vaccinul protejează timp de 20 de ani. Vezi aici ce înseamnă HPV. Ghid explicat.

 

Foto: pixabay.com/ro