Embolizarea fibromului reduce șansa sarcinii

Embolizare

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă ginecologică – nu este cancer. Se poate trata prin procedura numită embolizarea arterelor uterine. Dar nu se recomandă femeilor aflate la vârstă fertilă, care își doresc copii.

 

Embolizare înseamnă manevra prin care se astupă, cu o substanță, vasele care formează fibromul. Se urmărește astfel scăderea vascularizației și distrugerea fibromului, care nu se mai poate astfel alimenta cu sânge.

 

Uterul are o rețea de vase, care comunică între ele

 

Dar vasele intrauterine formează o rețea, separat de fibrom. ”Dacă introducem substanțe, acestea pot să afecteaze și alte vase, obținerea unei sarcini poate fi afectată. Pare că am injectat într-un vas care hrănește fibromul, dar efectul substanței e la distanță, spre endomentru (mucoasa care tapetează în interior uterul și se elimină la menstruație) sau spre peretele uterin. Și, atunci, o eventuală embolizare poate afecta multe dintre vasele esențiale pentru acest organ, care trebuie să ducă o sarcină”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog, supraspecializat în tratamentul infertilității.

 

Riscurile după embolizarea fibromului uterin asociate concepției și sarcinii sunt mai mari decât în populata generală:

  • rata mai mică de sarcină spontană sau prin reproducere umană asistată
  • avort spontan

 

 

Cum influențează embolizarea fertilitatea?

 

Secundar intervenției (care astupă vasele de sânge care alimentează fibromul) poate apărea insuficiența ovariană. De ce?

Embolizarea (astuparea) vaselor utero-ovariane poate produce ischemie ovariană. Se reduce astfel rezerva ovariană (numărul de ovocite, celule reproducătoare feminine). Ischemia ovariană înseamnă moartea celulară, cauzată de perfuzia cu sânge insuficientă a țesutului. Aceasta din cauza reducerii fluxului sanguin arterial sau venos, epuizării depozitelor de energie celulară și acumulării de metaboliți toxici. 

 

Sunt și alte riscuri: 

 

  • Ischemia endometrială (moartea celulelor cauzată de prea puțin sânge care irigă) afectează calitatea endometrului și potențialul de implantare al unei eventuale sarcini
  • Atrofie endometrială, adică subțierea stratului interior al uterului, unde se implantează sarcina
  • Distorsiuni anatomice ale cavității uterine prin fibroză (dezvoltare excesivă de țesut conjunctiv)
  • Aderențe la nivelul cavității uterine și/sau endocolului.

 

De aceea, dacă sunteți în perioada fertilă și aveți un diagnostic de fibrom, cereți părerea unui medic supraspecializat în tratamentul infertilității înainte de a alege orice tratament destinat eliminării fibromului uterin.

 

Embolizarea fibromului uterin devine o opțiune de tratament după ce a trecut perioada fertilă.