Endometrioza, a doua cauză de infertilitate

Endometrioza. Cum provoacă infertilitate?

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate. Peste 30% dintre femeile cu această afecțiune suferă și de infertilitate. 

 

Cavitatea uterului este căptușită de mucoasa numită endometru. Celule endometriale, care răspund la hormoni, se dezvoltă și în afara cavității uterine. Ele vor reacționa la hormonii produși în timpul ciclului menstrual. 

Endometrioaza în stadiu avansat înseamnă că celulele endometriale au afectat ovarele sau trompele uterine. Le acoperă ori pe blochează cu aderențe.

  • Ovocitul (celula reproducătoare feminină), eliberat de ovar, este imposibil de fertilizat.
  • Sau transportul ovocitului fertilizat spre uter este imposibil.

 

 

Endometrioza. Tratament:

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate. Endometrioza se poate trata prin medicamente sau prin intervenții chirurgicale.

Dacă sunteți la vârstă fertilă, luați decizia alături de un medic supraspecializat în tratamentul infertilității, care poate evalua și cum să ajungeți la o sarcină.

 

Intervenția chirurgicală:

”Intervențiile se fac cu laparoscop și printr-o tehnică  denumită Plasma Jet (cu unde de argon), care permite eliminarea tuturor focarelor mici, chiar și a celor de sub 1 cm, fără a leza organele”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

  • Se recomandă intervenția chirurgicală doar dacă formațiunea depășește 6 cm ecografic, la nivelul ovarului.
  • Atenție! Nu se recomandă intervenția chirugicală asupra oricărui focar de endometrioză ovarian, indiferent de mărime sau gravitate, pentru că aceasta afectează și foliculii ovarieni (cavități din ovar, care conțin ovocite) de a căror prezență e nevoie pentru a se dezvolta o sarcină. Există studii care demonstrează că numărul foliculilor ovarieni scade după eliminarea endometrionului ovarian”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.
  • Dacă formațiunea este mică, sub 6 cm, pacientei i se va administra doar tratament urmat de stimulare ovariană, pentru a putea rămâne însărcinată.

 

 

Dacă aveți dureri mari la menstruație, dacă sunteți  infertilă sau subfertilă, apelați la o clinică de FIV.

Medicii supraspecializați pot decide tratamentul endometriozei pentru o femeie care își dorește un copil. 

 

 

Foto: pixabay.com/ro