Endometrioza. Cauzele infertilității

Infertilitatea, analize sânge

Endometrioza. Cauzele infertilității. O treime dintre femeile cu endometrioză au dificultăți în a rămâne însărcinate. Care sunt explicațiile?

 

Endometrioza. Infertilitate din cauze mecanice

Endometrioza. Cauzele infertilității. În perioada menstruatiei, țesutul endometrial (care apare și în alte locuri decât în interiorul uterului unde e normal), sensibil la homoni, sângerează în abdomen. În același timp cu cu sângerarea normală din timpul menstruației, pe cale vaginală.

Sângele din abdomen irită țesuturile și poate crea aderențe. Adică organele se …lipesc unele de altele. 

Sitația cea mai gravă este la nivelul trompelor uterine (locul unde apare sarcina) care, din același motiv, se pot lipi, se pot înfunda. 

 

Endometrioza. Infertilitate din cauze chimice

Endometrioza. Cauzele infertilității. Pe de altă parte, ”endometrioza produce factori inflamatori locali, care perturbă PH-ul local și împiedică sarcina. Nu neapărat că focarele endometriotice acoperă trompa uterină (locul unde se petrece fecundația), ci prin modificarea PH-ului în trompe și ovare”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității.

De aceea, medicii supraspecializați în infertilitate vă sfătuiesc ca, odată ce aveți diagnosticul de endometrioză, să nu amânați sarcina. Boala se poate agrava în timp, ceea ce împiedică apariția sarcinii.

 

Endometrioza. Diagnosticul de certitudine:

Diagnosticul de certitudine al endometriozei se face prin examinarea cavitatii abdominale prin laparoscopie exploratorie.

  • Este o procedură minim-invazivă prin care se identifică focarele de țesut endometrial.
  • Laparoscopia exploratorie permite evaluarea uterului, a ligamentelor uterosacrale, ovarelor, ureterelor, colonului sigmoid și a rectului.
  • Un instrument, numit laparoscop, se introduce în abdomen printr-o mică incizie făcută sub ombilic. Se introduce apoi dioxid de carbon, care destinde cavitatea abdominală și permite observarea organelor.
  • Laparoscopia se face sub anestezie generală. 
  • Activitatea normală poate fi reluată dupa 1-2 zile.

 

 

Foto: pixabay.com/ro