Endometrioza. Controlul durerii

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune ginecologică extrem de frecventă și principala cauză a durerii pelvine cronice. Boala înseamnă țesut asemănător endometrului (mucoasa care tapetează uterul), care crește în afara uterului, provocând leziuni care sunt asociate cu dureri intense.

La nivel mondial, una din 10 femei de vârstă reproductivă suferă de endometrioză. Afecțiunea diminuă abia la menopauză. Medicii recomandă ca, mai întâi să obțineți o sarcină, și apoi să tratați chirurgical endometrioza. Vezi aici detalii. 

 

Endometrioza. Controlul durerii

Intervenția chirurgicală pentru eliminarea leziunilor plus hormonii pentru reducerea durerii și pentru limitarea creșterii teșutului înseamnă tratamentul premium existent la ora actuală.

Dar, în prezent, la nivel mondial, există foarte puțini biomarkeri neinvazivi pentru diagnostic. Așa că marea majoritate a pacientelor, peste tot în lume, așteaptă între 4 și 11 ani pentru un diagnostic corect.

Din păcate, dacă diagnosticul întârzie să apară, o analiză din 2019 arată că boala ”nediagnosticată și necontrolată terapeutic compromite fertilitatea și crește riscul de sensibilizare centrală și durere pelvină cronică”.

 

Endometrioza. Ce modificări provoacă durerea?

Endometrioza. Controlul durerii. ”Durerea necontrolată ani de zile poate duce la schimbări în sistemul nervos. Asta înseamnă că durerea a migrat dincolo de leziunile endometriale către creier sau măduva spinării, provocând modificări biochimice permanente”. De aceea, trebuie să veniți la medicul ginecolog la primele simptome dureroase. 

Când durerea devine centrală, chiar aceasta reduce pragul general al durerii. La nivel mondial, pe lângă tratamentul chirurgical și medicamente, se insistă pe  terapia cognitivă comportamentală –  pragul dureros poate fi schimbat prin atenție și mișcare.

Cercetările recente sugerează că înțelegerea durerii poate schimba efectiv percepția acesteia.