Endometrioza. Cum apare sarcina?

Endometrioza

Clinica Fertilia vă pune la dispoziție un pachet complet de investigare și tratare a endometriozei.

 

În cadrul programului:

  • pacientele vor afla dacă au sau nu această boală
  • dacă rezultatul este pozitiv, pot fi operate în clinică, dar și în spitale de stat.

 

Endometrioza. Simptome:

 

Endometrioza este o patologie genitală, care se asociază cu dureri severe în timpul menstruației, cu sângerări anormale și cu scăderea capacității de a face copii.

  • Leziunile de endometrioză apar când celulele mucoasei uterului (endometriale) cresc în afara uterului, de obicei în regiunea pelvină.

 

Endometrioza. Diagnostic:

  • Primul pas pe care trebuie să-l facă pacienta este să vină la o ecografie.
  • Apoi va face RMN pelvin, dacă este nevoie, iar intervenția chirurgicală va fi laparoscopică.

 

Endometrioza. Sarcina:

 

”Dacă aveți endometrioză ovariană și vă doriți un bebeluș, se poate să obțineți o sarcină înainte de operație. Dacă formațiunea este mică, sub 6 cm, pacientei i se va administra doar un tratament urmat de stimulare ovariană, pentru a putea rămâne însărcinată”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

 

Operația:

”Noi operăm chisturile endometriotice mai mari de 6 cm sau în cazul durerilor menstruale exagerate, care afectează calitatea vieții. Nu se operează un chist endometriotic doar pentru diagnostic”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog, specialist în tratamentul infertilității.

  • ”Din păcate, operația – pentru chisturile de endometrioză înainte de sarcină – poate să scadă rezerva ovariană. Undele prin care operăm pot să meargă și la distanță de chist și să afecteze foliculii din ovare. Aceasta chiar dacă operația decurge corect. Pot apărea pagube la distanță”.
  • Există studii care demonstrează că numărul foliculilor ovarieni scade după eliminarea endometrionului ovarian.
  • ”Ar trebui ca toate pacientele cu dureri mari la menstruație și care sunt infertile sau subfertile să apeleze la o clinică de FIV, medicii specializați din clinicile respective fiind mai în măsură să decidă asupra intervenției chirurgicale”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie, specialist în tratamentul infertilității cuplurilor.

 

  • Intervențiile se fac cu laparoscop și printr-o tehnică nouă, denumită Plasma Jet, care permite eliminarea tuturor focarelor mici, chiar și a celor de sub 1 cm, fără a leza organele. Este un laparoscop modern, cu unde de argon, care permite să nu perforăm organele vecine endometriozei.


Vreau o consultație!