Endometrioza. Cum provoacă infertilitate?

Endometrioza. Cum provoacă infertilitate?

Endometrioza. Cum provoacă infertilitate? Sunt mai multe mecanisme legate de infertilitate în cazul acestei boli. Inclusiv tratamentele chirurgicale pot avea impact asupra fertilității. De aceea, după diagnostic, dacă vă aflați în perioada fertilă, mergeți la un medic supraspecializat în tratamentul infertilității. Tratamentul este individualizat. 

 

Ce este endometrioza?

Endometrioza. Cum provoacă infertilitate? Endometrioza este situația patologică în care țesut similar cu mucoasa uterului (numită endometru) apare și în alte locuri anatomice din abdomen. Acest țesut poate apărea pe ovare, pe trompele uterine, pe vezică sau între intestine. Irită structurile pe care le atinge, provocând durere și aderențe (țesut cicatricial).

 

Cum pot spune dacă am endometrioză?

Multe femei cu endometrioză au dureri pelvine sau abdominale. Au sângerări menstruale dureroase sau contact sexual dureros. Alte femei nu au simptome. 

Endometrioza se poate localiza în ovar. Apare un chist numit endometriom. Poate fi observat la o simplă ecografie transvaginală, spre deosebire de alte țesuturi endometriotice.

Boala poate fi investigată complet printr-o procedură chirurgicală numită laparoscopie. Vezi aici ce presupune laparoscopia. 

 

Endometrioza provoacă infertilitate

Endometrioza. Cum provoacă infertilitate? Dacă aveți endometrioză, poate fi dificil să rămâneți însărcinată.  30% până la 50% dintre femeile cu endometrioză pot prezenta infertilitate.

Endometrioza influențează fertilitatea în mai multe moduri:

  • anatomia distorsionată a pelvisului
  • aderențe
  • trompele uterine cicatrizate (locul unde are loc fecundația)
  •  inflamația structurilor pelvine – ceea ce modifica PH-ul, cu impact negativ asupra unei posibile sarcini
  • modificări în funcționarea sistemului imunitar
  • modificări în mediul hormonal al ovocitelor (celulele reproducătoare feminine)
  • eșecul implantării sarcini
  • alterarea calității ovocitelor

 

De asemenea, și posibilele intervenții chirurgicale la nivelul ovarului pot deteriora ovocitele. De aceea, decizia în privința tratamentului endometriozei se ia împreună cu medicul supraspecializat în tratamentul infertilității. 

 

Foto: pixabay.com/ro