Endometrioza în timpul sarcinii

Endometrioza în timpul sarcinii.

Endometrioza în timpul sarcinii. Endometrioza este o boală în care țesutul, care în mod normal acoperă în interior uterul (numit endometru), crește și în afara cavității uterine.

Boala este asociată cu infertilitatea. Totuși, sarcina poate apărea.

 

Simptomele se vor îmbunătăți sau se vor agrava în timpul sarcinii?

Endometrioza în timpul sarcinii. Sarcina va opri temporar perioadele dureroase și sângerările menstruale abundente, caracteristice endometriozei.

 • Unele femei cu endometrioză beneficiază de creșterea nivelului de progesteron în timpul sarcinii. Se crede că acest hormon suprimă și poate chiar micșorează creșterea țesutului endometrial anormal.
 • De fapt, progestinul, o formă sintetică de progesteron, este adesea utilizat pentru tratamentul femeilor cu endometrioză.

 

Cu toate acestea, alte femei nu vor simți nicio îmbunătățire. Puteți constata chiar că simptomele se agravează în timpul sarcinii. Acest fenomen apare pentru că, pe măsură ce uterul se extinde pentru a găzdui fătul în creștere, acesta trage și întinde țesuturile.

De asemenea, creșterea hormonului estrogen poate alimenta, de asemenea, țesuturile endometriale anormale.

 • Veți reacționa în mod particular la sarcină. Dar chiar dacă simptomele se ameliorează în timpul celor 9 luni, acestea se vor relua după naștere.
 • Alăptarea poate întârzia reapariția simptomelor, dar odată ce revine menstruația, probabil că și simptomele  vor reveni.

 

 

Endometrioza poate crește riscul în sarcină?

Da. Riscurile apar din cauza inflamației și din cauza acțiunii hormonilor. Mai multe studii au documentat că rata de avort spontan este mai mare la femeile cu endometrioză decât la cele fără boală.

Nu puteți să opriți avortul spontan,  dar este important să recunoașteți semnele. Dacă sunteți însărcinată de mai puțin de 12 săptămâni, simptomele avortului spontan seamănă cu cele ale perioadei menstruale:

 • sângerare
 • crampe
 • dureri lombare

 

Dacă sarcina are mai mult de12 săptămâni, apar aceleași simptome, dar pot fi severe. 

 

 

Placenta previa în sarcină

Endometrioza în timpul sarcinii. În cele 9 luni, în uter se dezvoltă placenta. Aceasta este o structură care furnizează oxigen și hrană fătului în creștere. Se atașează în mod normal la partea superioară sau laterală a uterului. La unele femei, placenta se atașează la fundul uterului, la deschiderea colului uterin. Situația este cunoscută sub numele de placenta previa.

Placenta previa crește riscul unei rupturi a placentei în timpul travaliului. O placentă ruptă poate provoca sângerări severe și vă poate pune în pericol.

Femeile cu endometrioză pot avea un risc crescut pentru placenta previa. Principalul simptom este sângerarea vaginală  – roșu aprins.

 • Dacă sângerarea este minimă, vi se poate recomanda să vă limitați activitățile, inclusiv contactele sexuale și exercițiile fizice.
 • Dacă sângerarea este puternică, posibil veți avea nevoie de transfuzie de sânge și de cezariană de urgență.

 

 

Tratamentul endometriozei în sarcină

Tratamentele standard pentru endometrioză nu sunt  recomandate femeilor însărcinate.

 • Orice fel de analgezic se ia cu acordul mediului.
 • În privința alimentației, e recomandat să beți apă din adundență, să consumați legume – ca să nu ajungeți la constipație.

 

Țineți tot timpul legătura cu echipa medicală care supraveghează sarcina.

 

 

Foto: pixabay.com/ro