Endometrioza, intervenție minim invazivă

Endometrioza

Focare de endometrioză. Dureri mari în timpul menstruației. Situația poate arăta endometrioza, adica prezența unui țesut anormal în abdomen, care reacționează la hormoni. Boala, netratată, împiedică sarcina.

Endometrul, mucoasa eliminată la menstruație

Endometrul este mucoasa care căptușeste interiorul uterului. Aceasta sufera modificări, se măreste și se îngroasă pe durata ciclului menstrual și, în absența unei sarcini, este eliminată prin menstruație.

Endometrioza este o boală în care apare țesut similar endometrului, dar în locuri neobișnuite din abdomen. Pot aparea așa numitele focare de endometrioză pe ovare, pe trompele uterine, pe intestine ori la nivelul altor organe din cavitatea abdominală. Presiunea pe care o exercită asupra nervilor poate duce la apariția durerilor, în timpul menstruației.

Focare de endometrioză. Aceste formațiuni nu se văd de obicei la o simpla ecografie, ci la RMN. Boala trebuie tratată cât mai devreme, ca să fie blocată evoluția spre forme severe.

Ce face pilula contraceptivă?

Focare de endometrioză. Spre exemplu, dacă aveti endometrioză și vă sunt blocate menstruațiile cu o pilulă contraceptivă, blocați evoluția bolii. Pilula anticonceptională reproduce, hormonal, starea de sarcină. Sub tratament cu anticoncepționale, țesuturile anormale nu dispar. Dar nu evoluează. Boala, tratată din primele stadii, permite sarcina. Endometrioza, neținută sub control, se însoțește de infertilitate.

Intervenția minim invazivă, la maternitatea Cantacuzino

Dacă diagnosticarea e târzie, focarele de endometrioză pot afecta multe organe din abdomen. Din fericire, există o intervenție minim invazivă. Se face și la maternitatea Cantacuzino. Anul trecut, a apărut o tehnică nouă și în România prin care medicul specialist poate opera endometrioza în stadiul 4, când afectează rectul și vezica, fără să lezeze aceste organe. De ce este importantă nou tehnică minim invazivă?  Ajuta pacienta să nu sufere o eventuală perforație de uter, de vezică sau intestin atunci când sunt eliminate endometrioamele, adică focarele de endometrioză.

La scurt timp dupa intervenție, poate apărea sarcina

După intervenție, pacienta așteptă doar un ciclu menstrual. Cu alte cuvinte, dupa prima menstruație poate să rămână însărcinată. Dacă însă sarcina nu apare în primele 6 luni de contact sexual neprotejat de prezervativ, medicul specialist în infertilitate intervine prin tratament de stimulare a ovulației sau prin FIV.