Endometrioza. De ce nu apare sarcina?

Endometrioza

Endometrioza. Este o boala progresivă, care afectează 10% – 15% dintre femei în timpul anilor de reproducere. Leziunile de endometrioză apar când celulele mucoasei uterului (endometriale), cresc în afara uterului, de obicei în regiunea pelvină.

Endometrioza. Stadii: 

În funcție de numărul leziunilor și întinderea aderențelor și a țesutului cicatricial, există 4 stadii:

Stadiul I:  Leziuni minime sau inflamații pe /sau în jurul organelor din zona pelvină.

Stadiul II: Leziunile, infamațiile sunt mai pronunțate decât la stadiul I, însă afectarea organelor este mică.

Stadiul III: Țesutul endometrial începe să infiltreze organele din regiunea pelvină, inclusiv peretele abdominal. Pot fi aderențe sau cicatrici importante.

Stadiul IV: Boala infiltrează activ mai multe zone din reginea pelvină.

 

Endometrioza. Prima oară la medic

După investigații, iată recomandările:

”Dacă aveți endometrioză ovariană și vă doriți un bebeluș, se poate să obțineți o sarcină înainte de operație. Noi operăm chisturile endometriotice mai mari de 6 cm sau în cazul durerilor menstruale exagerate, care afectează calitatea vieții. Nu se operează un chist endometriotic doar pentru diagnostic.

Din păcate, operația -pentru chisturile de endometrioză înainte de sarcină – poate să scadă rezerva ovariană. Undele prin care operăm pot să meargă și la distanță de chist și să afecteze foliculii din ovare. Aceasta chiar dacă operația decurge corect. Pot apărea pagube la distanță”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog. 

 

Endometrioză stadiile 2-3-4. Pot să obțin o sarcină?

Dacă vă doriți o sarcină, mai întâi veți lua medicație. Astfel, focarele de endometrioză vor scădea.

”Endometrioza produce factori inflamatori locali, care perturbă PH-ul local și împiedică sarcina. Nu neapărat că focarele endometriotice acoperă trompa uterină (locul unde se petrece fecundația), ci prin modificarea PH-ului în trompe și ovare”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog. 

 

Intervenția minim invazivă, la maternitatea Cantacuzino

Dacă diagnosticarea e târzie, focarele de endometrioză pot afecta multe organe din abdomen. Din fericire, există o intervenție minim invazivă. Se face și la maternitatea Cantacuzino. Anul trecut, a apărut o tehnică nouă și în România prin care medicul specialist poate opera endometrioza în stadiul 4, când afectează rectul și vezica, fără să lezeze aceste organe. De ce este importantă nou tehnică minim invazivă?  Ajuta pacienta să nu sufere o eventuală perforație de uter, de vezică sau intestin atunci când sunt eliminate endometrioamele, adică focarele de endometrioză.

La scurt timp dupa intervenție, poate apărea sarcina

  • După intervenție, pacienta așteptă doar un ciclu menstrual. Cu alte cuvinte, dupa prima menstruație poate să rămână însărcinată.
  • Dacă însă sarcina nu apare în primele 6 luni de contact sexual neprotejat de prezervativ, medicul specialist în infertilitate intervine prin tratament de stimulare a ovulației sau prin FIV.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro