Evaluarea fertilității. Testele standard

Evaluarea fertilității. Testele standard.

Evaluarea fertilității. Testele standard. Acestea includ examen fizic și istoricul medical al ambilor parteneri.

 

Partenerul masculin: 

Bărbatul începe evaluarea cu o spermogramă.

 

Partenerul feminin:

Evaluarea fertilității. Testele standard. Femeia începe evaluarea cu verificarea ovulației prin teste de sânge, care detectează hormoni, dar și printr-o ecografie transvaginală.

Dacă femeia ovulează și, totuși, sarcina nu apare, medicul supraspecializat în tratamentul infertilității recomandă investigația numită histeroscopie. În uter, este introdusă o soluție de colorare.

  • Dacă trompele uterine sunt permeabile, soluția de colorare va curge prin acestea și va fi vizibilă în cavitatea abdominală.
  • Dacă trompele uterine sunt blocate, soluția de colorare va fi reținută în uter sau în trompele uterine, în funcție de locația blocajului.

 

O procedură chirurgicală numită laparoscopie permite medicului să examineze ovarele, uterul, trompele uterine și cavitatea abdominală. Aceasta implică introducerea unui telescop cu fibră optică în abdomen. Un avantaj al laparoscopiei este că permite diagnosticarea și tratarea  endometriozei.

 

Evaluarea rezervei ovariene:

Evaluarea fertilității. Testele standard. În ovare, există celule reproducătoare numite ovocite, în număr limitat. Acestea pot fi evaluate prin testul numit AMH, în a treia zi a ciclului menstrual.

  • Dacă rezultatele sunt normale, nu garantează fertilitatea.
  • Dar rezultatul e modificat, rezerva ovariană poate să fie mică, adică materialul genetic din celule reproducătoare nu mai există. Nu poate fi reconstruit prin medicamente ori prin tehnici medicale. 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro