Expunerea la poluare în sarcină: hipertensiunea

Tensiune arterială

Expunerea la poluare în perioada fetală și în copilăria timpurie contribuie la creșterea tensiunii arteriale. 

 

Este concluzia studiului condus de Institutul Barcelona pentru Sănătate
Globală (ISGlobal), publicat în Environment International. 

Echipa de cercetare a analizat date de la 4 279 de copii care trăiesc
în șase orașe europene (Bradford în Regatul Unit, Poitiers și Nancy în Franța,
Sabadell și Valencia în Spania și Heraklion în Grecia). 

  • Analiza rezultatelor a arătat că expunerea la niveluri mai ridicate de poluare a aerului, în special în primii două trimestre de sarcină, a fost asociată cu tensiune arterială mai mare în copilărie. 
  • Mai exact, o creștere cu 9,1 μg / m3 a NO2 a fost asociată cu o creștere a tensiunii arteriale diastolice cu 0,9 mmHg (tensiune arterială diastolică sănătoasă la copii este de aproximativ 50-80 mmHg) 

Valoarea limită stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru a proteja populația de efectele nocive ale NO2 este de 40 μg / m3, prag depășit în mod regulat în orașele din Europa. Și din România.

 

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel mondial. 

Numeroase studii au arătat că copiii cu tensiune arterială mai mare sunt mai predispuși să dezvolte hipertensiune arterială mai târziu în viață.

 

Ce este hipertensiunea?

 

Tensiunea arterială înseamnă presiunea sângelui asupra pereților vaselor de sânge, de fiecare dată când inima se contractă pentru a pompa sânge prin tot corpul.

  • Hipertensiune înseamnă că valorile măsurate sunt mai mari de 140/90 milimetri coloană de mercur (mm Hg). Este o boală care nu trebuie neglijată. 
  • Odată diagnosticată, tratamentul se menține toată viața.
  • În lipsa tratamentului, pagubele biologice sunt iremediabile și apar chiar în mușchiul cardiac
  • În lipsa tratamentului, inima depune un efort mai mare ca să pompeze sânge. Se adaptează însă și își îngroașă pereții. Boala se numește hipertrofie ventriculară stângă.
  • Are drept capăt de linie insuficiența cardiacă, adică inima nu mai este în stare să irige tot organismul.
  • Simultan, hipertensiunea distruge funcția renală. De aceea, odată diagnosticată hipertensiunea arterială, tratamentul se menține toată viața.