Fertilizare in vitro (FIV): Controlul ovulației

controlul ovulatiei

Pentru femeile, care fac fertilizare in vitro (FIV), este important ca ovulația spontană să nu aibă loc. Aceasta deoarece ovocitele nu vor putea fi colectate, așa cum este necesar.

 

La FIV, medicamentele controlează momentul, în care apare ovulația. Procesul are mai multe etape:

 

Inhibarea ovulației:

Inhibarea ovulației este o modalitate utilă de a controla contracepția. Daca nu are loc ovulația, nu se elibereaza un ovocit și nu este posibil ca acesta sa fie fecundat.

♥ Terapia hormonală este utilizată pentru a interfera cu procesul de ovulație și pentru a controla fertilitatea.

♥ Aceasta se concentrează de obicei pe suprimarea ovulației cu utilizarea hormonilor reproductivi feminini – estradiol și progesteron.  Imită nivelurile hormonale ale corpului după menstruație, pentru a oferi feedback negativ ovarelor și pentru a inhiba ovulația.

 

Stimularea ovariană:

A doua etapă înaintea colectării ovocitelor din ovar este stimularea ovariană. Vezi aici toate recomandările.

 

Maturarea ovocitelor 

Vorbim despre a treia etapă a colectării ovocitelor. Doar ovocitele mature pot fi fertilizate. Maturarea cât mai bună a ovocitelor asigură acestora bagajul genetic normal.  Și o capacitate optimă de a genera un embrion competent (euploid). Maturarea ovocitelor nu echivalează cu ovulația.

♥ Ovulatia propriu-zisă, adică ruperea și evacurea foliculilor, are loc la aprox 38-40 ore de la administrarea injecției cu hCG.

♥ Puncția ovariană are loc la 34-36 ore, când marea majoritate a ovocitelor din foliculii maturi ar trebui sa fie mature, adica apte din punct de vedere genetic de a fi fertilizate.

 

Vezi aici puncția ovariană. Ghid explicat.