Fertilizare in vitro (FIV): De ce nu recomandăm fumatul?

FIV. De ce nu recomandăm fumatul?

În timpul procedurii de fertilizare in vitro (FIV), medicul specializat în tratamentul infertilității vă recomandă să nu fumați. Pentru că tigările scad dramatic șansa de reușită. De fapt, acționează asupra vaselor mici de sânge din ovar, dar și din uter și astfel este redusă șansa implantării embrionului.

 

La prima întâlnire  cu medicul, care va coordona procedura, veți primi analize țintite, în funcție de istoricul dvs. medical.

Le faceți și, în decurs de cel mult o lună, veți ști cauza exactă pentru care sarcina nu poate apărea în mod natural. Veți avea un diagnostic.

Dacă medicul consideră că cea mai bună soluție pentru dvs. este fertilizarea in vitro (FIV) și nu altă metodă de reproducere umană asistată, începe o schemă precisă de tratament.

 

Femeie:

Femeile care vor urma FIV, au nevoi de stimulare ovariană. De ce e necesară? Vezi aici.

Stimularea ovariană înseamnă injecții, timp de 10 zile. Le puteți utiliza singură. Aceste injecții determină ovarele să producă mai mulți foliculi maturi în același timp. Medicul are astfel șansa să recolteze mai multe ovocite mature (celule reproducătoare feminine).

Foliculul este o cavitate a ovarului, în care se dezvoltă un ovocit. În mod natural, la fiecare 28 zile, un folicul crește, proeminează la suprafața ovarului și se sparge pentru a elibera ovocitul. Aceasta este ovulația. În continuare, foliculul degenereză și ia denumirea de corp galben. Tratamentul hormonal produce mai mulți foliculi maturi în acelați timp.

În timpul tratamentului, când foliculul are 18 milimetri (se vede la ecografie), ovocitul este fertil. Acesta este momentul pentru a începe ovulația.

 

Recoltarea ovocitelor:

Aproximativ 36 de ore după ce s-a indus ovulația, se recoltează ovocite. Procedura se numește puncție ovariană.  Durează 10 minute și este monitorizată de un medic anestezist, care vă sedează ușor.

 

Bărbat:

Pentru fertilizarea ovocitelor, se folosește spermă proaspătă sau  congelată (crioconservată). Aceasta se colectează într-o cameră specială din clinică.

 

 

Fertilizarea:

După recoltare, fiecare ovocit se pune în contact cu spermatozoizi. Fertilizarea loc în laborator, dar în  mod natural, fără intervenție medicală.

După fertilizare, embrionul este introdus în uter după trei sau cinci zile.

 

Transferul embrionilor în uter:

De obicei, se implantează 1-2  embrioni în uter. Pentru femeile cu vârsta sub 38 de ani, se recomandă transferarea unui singur embrion în timpul primelor două tratamente de FIV. Această procedură este efectuată prin vagin și nu produce durere.

 

După 14 zile:

  • După transfer, se așteaptă 14 zile pînă la testul din sânge – (hCG).
  • Hormonul de sarcină HCG arată dacă sunteți gravidă. La patru săptămâni după transferul de embrioni, la ecografie, e vizibil embrionul.

 

La o fertilizare in vitro, șansa să obțineți o sarcină este de aproximativ 30-40%.