Ce este fertilizarea in vitro (FIV)?

O minune a vremurilor în care trăim. Înainte de anul 1978, când medicii britanici au adus pe lume primul copil prin fertilizare “in vitro”, femeile cu probleme de infertilitate nu visau să trăiasca fericirea de a-și ține în brate propriul copii. După mai bine de 40 de ani, la nivel mondial, milioane de cupluri cu probleme de fertilitate apelează la această tehnică pentru a deveni părinți.

Fertilizarea in vitro a devenit pentru foarte multe cupluri o ultimă șansă de a avea un copil. În România, anual, 4.000 de cupluri apelează la un medic supraspecializat în FIV pentru a-și împlini visul. Statisticile arată că, în România, unul din zece cupluri are probleme de fertilitate.

Cum se face FIV?

Tehnic, procesul de fertilizare “in vitro” presupune unirea ovocitului (celula reproducătoare feminină) cu spermatozoidul (celula reproducătoare masculină) în afara corpului, în condiții speciale, sterile.

Embrionul rezultat se transferă apoi în uterul femeii. De cele mai multe ori, se transferă 2-3 embrioni, restul fiind păstrați în conditii speciale pentru o eventuală nouă încercare.

Transferul embrionului este de două feluri: 

 • transferul blastocistului,care are loc la 5 zile de la fecundație
 • transferul embrionilor,după o perioadă de 72 de ore de la unirea spermatozoizilor cu ovocitele.

Procedeul este nedureros și nu necesită anestezie. Există însa exista riscul ca, în urma fertilizării, femeia să aibă o sarcina multiplă. De aceea, recomandăm implantarea unui număr limitat de embrioni. Ținem cont de vârsta și istoricul femeii.

În cazul unei sarcini multiple, medicul poate selecta 1 sau 2 embrioni sănătoși. Riscul de sarcină multiplă este de 30%, dar ambii copii se pot naște la termen, în condiții perfect normale.

Pacienți cărora le recomandăm fertilizare in vitro (FIV):

Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre procedurile de Reproducere Umană Asistată (RUA). Aceasta metodă nu se recomandă oricărui cuplu infertil. Deseori, infertilitatea se tratează doar prin medicamente sau prin metode mai simple. De exemplu, indicăm perioada de ovulație (evaluata prin ecografii transvaginale) și contact natural dirijat.

Cauzele feminine de infertilitate care necesită obligatoriu fertilizare in vitro (FIV) sunt:

 • obstrucție tubară bilaterală inoperabilă sau persistență dupa permeabilizare laparoscopică
 • excluderea chirurgicală a ambelor trompe
 • trompe uterine permeabile, dar foarte lungi și subțiri
 • rezerva ovariană redusă (AMH mai mic de 2)
 • vârsta peste 37 ani la femeile cu infertilitate de cauza inexplicabilă
 • endometrioza pelvina gradul III-IV
 • eșec la 6 inseminări intrauterine, precedate de stimulare ovariană.

Cauzele masculine de infertilitate, care indică obligatoriu fertilizare in vitro, sunt:

 • oligospermie (număr mic de spermatozoizi)
 • teratospermie (predominanta spermatozoizilor anormali, cu defecte de formă)
 • astenospermie (lipsa mobilității spermatozoizilor) moderată sau severă
 • imposibilitatea ejaculării
 • azoospermie (lipsa completă a spermatozoizilor în ejaculat).

Cel mai important factor al infertilității, care recomandă fertilizarea in vitro, este vărsta femeii. Ovocitele (celulele reproducătoare feminine) își pierd capacitatea genetică de a fi fecundate.

De aceea, femeile infertile cu vârsta de peste 38 ani au indicație absolută și imediată de FIV. Orice amânare a fertilizarii sau orice procedură chirurgicală în sfera genitală scade rezerva ovariană, care este deja redusa si are calitate genetică slabă (din cauza vârstei).

Când se recomandă ICSI?

Când numărul de celule masculine (spermatozoizi) sau feminine (ovocite) este mic sau forma lor este atipică, la fertilizarea in vitro se adaugă un procedeu de laborator numit ICSI. Acesta permite selectarea celor mai sănătoase celule de la cei 2 parteneri.

De asemenea, ICSI se recomandă după o fertilizare in vitro eșuată.

Ce se întâmplă când nu există spermatozoizi?

La azoospermie (nici un spermatozoid în ejaculat), se practică biopsia testiculara, pentru a recolta celule precursoare spermatozoizilor. Acestea se vor matura în laborator, înainte de a se forma embrionii.

Procedurile suplimentare de reproducere umană asistată (RUA) se pot recomanda chiar în ziua fertilizarii in vitro de către echipa medic – embriolog. Doar în laborator, dupa prelevarea ovocitelor și a spermatozoizilor, se poate evalua calitatea celulelor sexuale ale celor 2 parteneri.

Diagnosticul e cel mai important

Pentru a stabili în mod corect indicațiile tratamentului, individualizat fiecărui caz, este recomandat ca orice persoana infertilă să se adreseze, de la debutul infertilității, unui centru specializat de fertilizare in vitro și proceduri de reproducere umană asistată.

Medicii specialiști în tratamentul infertilității identifică cu precizie cauza și tratamentul fiecărui caz de infertilitate, în mod particular. De multe ori, ginecologii fără aceasta supraspecializare întârzie mult diagnosticul infertilității și inițierea tratamentului. Multe paciente au în istoricul medical ani întregi de investigatii inutile și costisitoare.

Medic specializat în tehnici de reproducere umană asistată poate să stabileasca diagnosticul infertilității și să inițieze tratamentul potrivit în 4- 5 săptămâni de la consultatța inițiala.

Vizita medicală inițială la un centru specializat în tehnici de reproducere umană asistată nu înseamnă că veți primi recomandarea de fertilizare in vitro. În funcție de diagnostic, puteți primi una dintre acestere rocomandări:

 • contact natural dirijat
 • simple prescripții medicamentoase
 • inseminare intrauterină

Ce analize sunt relevante pentru a calcula rata de succes pentru apariția sarcinii?

Revista medicală “Fertility and Sterility” a publicat rezultatele unui studiu realizat pe 2.124 cazuri de fertilizare in vitro efectuate în perioada 2006-2010 în Marea Britanie. Semnificația statisică este de impact. Concluzia?

Valoarea analizei numite AMH, coroborată cu vârsta pacientei, este cel mai important marker al prognosticului stimulării ovariene. AMH este folosit ca indicator al fertilității feminine. Arată rezerva de ovocite (celule reproducătoare feminine) din ovare.  Rezerva ovariană începe să scadă de la vârsta de 30 de ani.

În practică, noi utilizam FSH (foliculostimulant hormon, dozat din sânge) și AFC (antral follicular count– măsurat prin ecografie transvaginală în zilele 2-4 ale ciclului), dar specificitatea lor este scăzută.

 

Programare online

aprilie 2021
lun mar mie joi vin sâm Dum
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
aprilie 2021
lun mar mie joi vin sâm Dum
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
aprilie 2021
lun mar mie joi vin sâm Dum
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012

Ne pasă, suntem profesioniști și ne asumăm răspunderea! Prin programul cash back ne obligăm să returnăm bani cuplurilor care fac trei proceduri FIV fără succes în decursul unui an.