Fertilizare in vitro

  • Home
  • Fertilizare in vitro

Fertilizare in vitro

CE ESTE FERTILIZAREA “IN VITRO”?

O minune a vremurilor in care traim. Inainte de anul 1978, cand medicii britanici au adus pe lume primul copil prin fertilizare “in vitro”, femeile cu probleme de sterilitate nici nu visau sa traiasca fericirea de a-si tine in brate proprii copii. Azi, dupa 37 de ani, la nivel mondial, milioane de cupluri cu probleme de fertilitate apeleaza la aceasta tehnica pentru a deveni parinti.

Prima idee de a concepe un copil in afara corpului uman a aparut prin secolul al XVII , iar in anul 1960, curiozitatea de a crea copii in eprubeta a fost din ce in ce mai studiata si chiar s-au obtinut rezultate incurajatoare. Cu toate ca au existat piedici si condamnari, medicii au continuat experimentele si, azi, acel vis a devenit o realitate.

Fertilizarea in vitro a devenit pentru foarte multe cupluri o ultima sansa de a avea un copil. In Romania, anual, 4.000 de cupluri apeleaza la un medic specialist in FIV pentru a-si implini visul de a deveni parinti. Statisticile arata ca, in Romania, unul din zece cupluri are probleme de fertilitate.

Tehnic, procesul de fertilizare “in vitro” presupune unirea ovulului cu spermatozoidul in afara corpului omenesc, in conditii speciale, perfect sterile. Embrionul rezultat se transfera in uterul femeii. De cele mai multe ori,se transfera 2-3 embrioni, restul fiind pastrati in conditii speciale pentru o eventuala noua incercare.

Transferul este de doua feluri: transferul blastocistului care are loc la 5 zile de la cultivarea embrionilor, transferul embrionilor dupa o perioada de 72 de ore de la unirea spermatozoizilor cu ovocitele.

Procedeul este nedureros si nu necesita anestezie, insa exista riscul ca, in urma fertilizarii, femeia sa aiba o sarcina multipla, de aceea, este recomandat sa se implanteze un numar limitat de embrioni, tinand cont de varsta si istoricul femeii. In cazul unei sarcini multiple, medicul poate selecta 1 sau 2 embrioni sanatosi,dar, in general, sansa de sarcina multipla este de 30% si ambii copii se pot naste la termen, in conditii perfect normale.

Modele de pacienti pentru care se recomanda fertilizare in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro (FIV) – procedura de Reproducere Umana Asistata (RUA)

Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre procedurile de Reproducere Umana Asistata (RUA). Aceasta metoda nu se recomanda oricarei femei infertile. Deseori, infertilitatea se trateaza doar medicamentos sau prin metode mai simple, de exemplu indicarea perioadei de ovulatie si contact natural dirijat , evaluata prin ecografii transvaginale. De aceea, indicatiile pentru care se recomanda fertilizarea in vitro sunt precis definite.

Cauzele feminine de infertilitate care necesita obligatoriu fertilizare in vitro sunt: obstructie tubara bilaterala inoperabila sau persistenta dupa permeabilizare laparoscopica; excluderea chirurgicala a ambelor trompe; trompe uterine permeabile, dar foarte lungi si subtiri; rezerva ovariana redusa (AMH mai mic de 2) ; varsta peste 37 ani la femeile cu infertilitate de cauza inexplicabila; endometrioza pelvina gradul III-IV; esec la 6 inseminari intr uterine precedate de stimulare ovariana.

Cauzele masculine care indica obligatoriu fertilizare in vitro sunt: oligo spermie (numar mic de spermatozoizi) -terato spermie (predominanta spermatozoizilor anormali, cu defecte de forma)-asteno spermie lipsa mobilitatii spermatozoizilor) -moderata sau severa; imposibilitatea ejacularii; lipsa completa a spermatozoizilor in ejaculat( azoospermie).

Cel mai important factor al infertilitatii care recomanda fertilizarea in vitro este varsta femeii, pentru ca ovocitele isi pierd capacitatea genetica de a fecunda , datorita factorilor toxici de mediu (radiatii solare, fumat, poluare, parabeni din cosmetice). De aceea, femeile infertile cu varsta de peste 38 ani au indicatie absoluta si imediata de FIV. Orice amanare a fertilizarii sau orice procedura chirurgicala in sfera genitala scade rezerva ovariana, care este, deja , redusa si cu calitate genetica slaba.

Cand numarul de celule masculine (spermatozoizi) sau feminine (ovocite) este mic sau forma lor este atipica, la fertilizarea in vitro se adauga un procedeu de laborator (ICSI) care permite selectarea celor mai sanatoase celule de la cei 2 parteneri.

De asemenea, ICSI se recomanda dupa efectuarea unei proceduri de fertilizare in vitro esuata.

Cand apare azoospermie (nici un spermatozoid in ejaculat), se practica biopsie testiculara, pentru a recolta celule precursoare spermatozoizilor , care, apoi, se vor matura in laborator inainte de a se forma embrionii.

Aceste proceduri suplimentare de reproducere umana asistata (RUA) se pot recomanda chiar in ziua fertilizarii in vitro, de catre echipa medic – embriolog , pentru ca doar in laborator , dupa prelevarea ovocitelor si a spermatozoizilor, se poate evalua calitatea celulelor sexuale ale celor 2 parteneri.

Pentru a stabili in mod corect indicatiile tratamentului, individualizat fiecarui caz, este recomandat ca orice persoana infertila sa se adreseze, inca de la debutul infertilitatii, in centrele specializate de fertilizare in vitro si proceduri de reproducere umana asistata.

Medicii specialisti in tratamentul infertilitatii activeaza doar in cadrul acestor clinici si numai acesti ginecologi pot identifica cu precizie cauza si tratamentul fiecarui caz de infertilitate, in mod particular. De multe ori, ginecologii fara aceasta supraspecializare intarzie mult diagnosticul corect al infertilitatii si initierea tratamentului, pacientele avand, in istoricul medical, ani intregi de investigatii inutile si costisitoare (ecografii seriate, recoltare din secretia vaginala a testelor pentru chlamidie, ureaplasma si mycoplasma etc.)

Un medic specializat in tehnici de reproducere umana asistata poate sa stabileasca diagnosticul infertilitatii si sa initieze tratamentul potrivit in 4- 5 saptamani de la consultatia initiala. Deci , se evita amanarea tratamentelor si ” imbatranirea ovariana”, care poate aparea dupa luni-ani de teste inutile .

De asemenea, vizita medicala initiala la un centru specializat in tehnici de reproducere umana asistata nu inseamna ca acesti medici vor recomanda obligatoriu fertilizare in vitro. Aici, in functie de rezultatele testelor, se poate recomanda doar contact natural dirijat, simple prescriptii medicamentoase sau inseminare intrauterina, astfel se poate obtine sarcina cu metode mult mai simple.

In aceste centre specializate, diagnosticul infertilitatii este stabilit foarte rapid si complet , fara amanari inutile, care scad intotdeauna rata de sarcini.

Cum calculam prognosticul unei stimulari ovariene?

Ce analize sau teste sunt relevante pentru a calcula rata de succes pentru aparitia sarcinii?

Revista medicala “Fertility and Sterility” a publicat in numarul din august 2014 rezultatele unui studiu realizat pe 2.124 cazuri de fertilizare in vitro efectuate in perioada 2006-2010 in Marea Britanie.

Semnificatia statisica este de impact, prin numarul mare de cazuri incluse. Astfel, concluzia este ca valoarea AMH, coroborata cu varsta pacientei, este cel mai important marker al prognosticului stimularii ovariene. In practica, noi utilizam, de asemenea, FSH (foliculostimulant hormon, dozat din sange) si AFC (antral follicular count– masurat prin ecografie transvaginala in zilele 2-4 ale ciclului), dar specificitatea lor este scazuta.

Desemeni, AMH este folosit ca indicator al fertilitatii femeilor si a stabilirii duratei de amanare a conceptiei, pentru ca, in prezent, varsta pacientelor care doresc sarcina este din ce in ce mai mare, iar rezerva ovariana incepe sa se se diminueze inca de la varsta de 30 de ani

Programare online

Call Now Button