Prin FIV descriem proceduri utilizate pentru a ajuta cuplurile infertile să aibă un copil. De asemenea, pentru a preveni probleme genetice, care pot afecta ulterior sarcina. FIV este cea mai eficientă formă de reproducere umană asistată.
În timpul FIV, ovocitele mature (celule reproducătoare feminine) sunt colectate din ovare și fertilizate de spermatozoizi într-un laborator. Apoi ovocitul fertilizat (embrionul) sau ovocitele fertilizate (embrionii) sunt transferate într-un uter. Un ciclu complet de FIV durează aproximativ trei săptămâni. Uneori, acești pași sunt împărțiți în diferite părți și procesul poate dura mai mult.
FIV este cea mai eficientă formă de reproducere umană asistată. Procedura poate fi efectuată folosind ovocite și spermatozoizii cuplului. Sau FIV poate implica ovocite, spermatozoizi de la un donator cunoscut sau anonim.
Care sunt șansele de reușită?
Șansele de a avea un copil sănătos folosind FIV depind de vârsta mamei și cauza infertilității. Medicul supraspecializat în tratamentul infertilității vă ajută să înțelegeți cum funcționează FIV, potențialele riscuri și dacă această metodă de tratare a infertilității este potrivită pentru dvs.
Fertilizarea n vitro (FIV) este un tratament pentru infertilitate sau probleme genetice.
FIV este o opțiune dacă aveți:
Femeie:
Trompe uterine lezate sau blocate. Ambele situații îngreunează fecundarea unui ovocit sau călătoria embrionului în uter.
Tulburări de ovulație. Dacă ovulația este rară sau absentă, mai puține ovocite sunt disponibile pentru fertilizare.
Endometrioza. Endometrioza apare atunci când un țesut similar cu endometrul (căptușeala uterului) se implantează și crește în afara uterului – afectând adesea funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.
Fibroame uterine. Fibroamele sunt tumori benigne din uter. Sunt frecvente la femeile între 30 și 40 de ani. Fibromul poate interfera cu implantarea ovocitului fertilizat.
Sterilizarea sau îndepărtarea anterioară a trompelor. Ligatura trompelor este un tip de sterilizare prin care trompele uterine sunt tăiate sau blocate pentru a preveni definitiv sarcina. Dacă doriți să concepeți după ligatura trompelor, FIV poate fi o alternativă la operația de inversare a ligaturii trompelor.
Bărbat:
Producția sau calitatea spermatozoizilor afectate.
Concentrația spermatozoizilor sub medie, mișcarea slabă a spermatozoizilor (mobilitate slabă) sau anomalii în dimensiunea și forma spermatozoizilor pot face dificilă fertilizarea unui ovocit. Dacă sunt găsite anomalii ale spermei, este necesară o vizită la specialistul în infertilitate pentru a vedea dacă există probleme corectabile sau probleme de sănătate subadiacente.
Bolile genetice. Cum mă ajută FIV să nu le transmit?
Dacă dumneavoastră sau partenerul sunteți expuși riscului de a transmite o tulburare genetică copilului, puteți fi candidați pentru testarea genetică preimplantare (PGD) – o procedură care implică FIV.
- După ce ovocitele sunt recoltate și fertilizate, acestea sunt examinate pentru anumite probleme genetice, deși nu pot fi găsite toate problemele genetice.
- Embrionii rezultați, care nu conțin probleme genetice identificabile, se transferă în uter.
Conservarea fertilității înaintea tratamentelor pentru cancer
Dacă sunteți pe cale să începeți un tratament pentru cancer – cum ar fi radioterapia sau chimioterapia – care afectează fertilitatea, FIV pentru menținerea fertilității este o opțiune.
- Femeile pot avea ovocite recoltate din ovare și congelate, în stare nefertilizată, pentru utilizare ulterioară. Sau ovocitele pot fi fertilizate și congelate ca embrioni pentru utilizare ulterioară.
- Bărbații își congelează sperma.
Înainte de FIV. Care sunt pașii?
Înainte de a începe un ciclu de FIV folosind propriile ovocite și spermatozoizi, cuplul are nevoie de:
Analiza materialului seminal:
Medicul va face analiza materialului seminal (spermei) înainte de începerea unui ciclu de tratament FIV. Este primul test.
Testarea rezervei ovariene:
- Pentru a determina cantitatea și calitatea ovocitelor, medicul testează concentrația de hormon foliculostimulant (FSH), estradiol (estrogen) și hormon anti-mullerian (AMH) din sânge în primele zile ale ciclului menstrual.
- Rezultatele testelor, folosite împreună cu o ecografie a ovarelor, ajută la prezicerea modului în care ovarele vor răspunde la medicamentele pentru fertilitate.
Examenul uterin:
Medicul examinează mucoasa interioară a uterului înainte de a începe FIV. Aceasta implică o sonohisterografie sau o histeroscopie.