Fertilizarea in vitro vs. maturarea ovocitelor in vitro

maturarea ovocitelor in vitro

Ce înseamnă maturarea ovocitelor in vitro? Ovocitele sunt colectate din ovare încă imature.  Apoi sunt maturate în laborator, înainte de a fi fertilizate. Doar ovocitul matur poate fi fertilizat.

 

Diferența dintre maturarea ovocitelor in vitro și fertilizarea convențională in vitro (FIV) este că ovocitele (celule reproducătoare feminine) sunt imature atunci când sunt colectate. Aceasta înseamnă că femeia nu trebuie să ia atât de multe medicamente înainte ca ovocitele să poată fi colectate, așa cum ar face dacă ar beneficia de fertilizarea in vitro (FIV) convențională, când sunt colectate ovocite mature.

 

Este această tehnică pentru mine?

Medicul vă poate recomanda maturarea ovocitelor in vitro dacă:

 

Cum funcționează maturarea ovocitelor in vitro?

Pasul 1: Ca și în FIV convențional, ovocitele sunt colectate, dar într-un stadiu timpuriu, când sunt imature. Aceasta înseamnă că nu trebuie să luați atât de multe medicamente de stimulare a ovarelor înainte de a vă fi recoltate ovocitele.

Pasul 2: Ovocitele se maturează într-un vas plasat în incubator (în clinică) timp de una până la două zile.

Pasul 3: Când ovocitele sunt mature, sunt fertilizate cu spermatozoizii partenerului. Embrionii sunt cultivați în laborator, identic ca la FIV convențional, apoi transferați în uter.

 

Care sunt șansele de a avea un copil prin această tehnică?

Șansele unei sarcini sunt similare cu cele din fertilizarea in vitro (FIV) convențională.

Apar însă următoarele riscuri suplimentare:

  • pentru că ovocitele sunt imature atunci când sunt colectate, este probabil să fie colectate mai puține ovocite decât într-un ciclu FIV convențional
  • există, de asemenea, riscul ca nu toate ovocitele să se maturizeze suficient pentru a fi fertilizate cu spermatozoizii partenerului.

 

Care sunt riscurile?

Maturarea ovocitelor in vitro este o tehnică nouă. Nu există suficiente dovezi pentru a fi absolut siguri de siguranța sa, deoarece numărul copiilor născuți este foarte mic – aproximativ 400 în întreaga lume.

Iar cei care s-au născut sunt încă foarte… mici.