Fertilizarea prin FIV, identică cu cea naturală. Ca s-o înțelegem, trebuie să înțelegem cu apare viața. Cum informația genetică a mamei se leagă de informația genetică a tatălui. Și rezultă 46 de perechi de cromozomi, așa cum are fiecare celulă umană.
Ovulația:
Ovocitul matur (celula reproducătoare feminină) se desprinde din ovar și întră în trompa uterină. Aici va rezista, în viață, 24-36 de ore.
- Ovulația se întâmplă o dată pe lună și poate fi determinată prin monitorizare ecografică (ecografia transvaginală).
- În trompa uterină apare contactul cu spermatozoizii, în urma contactului sexual.
- Doar un spermatozoid va fuziona cu ovocitul, fenomen numit fertilizare. Ovulul fertilizat părăsește trompa uterină dupa 2-3 zile și se va nida (se va lipi) de uter. Unde începe dezvoltarea noii vieți.
- În lipsa unei sarcini, mucoasa internă a uterului, în care se lipește embrionul, numită emdometru, se elimină. Așa apare menstruația.
Stimularea ovariană:
Prin stimulare ovariană, care se întâmplă cu ajutorul medicamentelor, poate apărea ovulația multiplă, adică mai multe ovocite pot ajunge la maturitate în același timp. Ovulația multiplă e necesară înainte de tehnicile de fertilizare asistate. Astfel, se extrag mai multe ovocite mature din ovar, pentru a fi apoi fertilizate în laborator.
Fertilizarea prin FIV, identică cu cea naturală
Cum se petrece fertilizarea în mod natural (în trompa uterină) și la FIV – în laborator, dar fără altă intervenție umană?
Odată spematozoidul ajuns la ovocit, membranele acestora fuzionează. În timpul fuzionării, se petrec trei fenomene:
- Spermatozoidul continuă să înoate spre interiorul ovocitului, lăsând în urmă membrana
- În interiorul spermatozoidului, se afla săculeți minusculi, plini cu enzime, care se descarcă imediat lângă zona pellucida (bariera de celule din jurul ovocitului). Aceste substanțe chimice transformă bariera din jurul ovocitului într-una extrem de puternică. Nu mai lasă astfel un alt spermatozoid să intre în ovocit. Este un fenomen extrem de important pentru că ovocitul, cu 23 de perechi de cromozoni, are nevoie doar de un alt set de cromozoni – tot 23 de perechi – de la spermatozoid ca să îl completeze pe ai său. Dacă ovocitul ar fi fertilizat de alți spermatozoizi, ar ajunge mai mute seturi de cromozomi, iar șansele embrionului de fi normal ar fi egale cu zero.
- Când spermatozoidul ajunge în ovocit, ADN-ul matern trece printr-un ultima stadiu de pregătire, înainte de formarea perchilor între cromozomi materni și cei paterni.
În ovocit, coada spermatozoidului se desprinde și se dezintegrează. Doar capul spermatozoidul conține informație genetică și va fi folosit pentru formarea embrionului.
Cum apare noul ADN?
ADN-ul înseamnă informația din fiecare celulă vie, adică identitatea oricărui organism viu.
- Fertilizarea prin FIV, identică cu cea naturală. În ovocitul fertilizat, dublul lanț al ADN-ului, din care se compune fiecare cromozom, se desface. Minusculele cărămizi ale ADN-ului, numite nucleotide, formeză două șiruri. Se dublează și cromozomii ovocitului. Apoi ambele pachete – unui provenit de la ovocit și unul de la spermatozoid (fiecare continând un set dublu de cromozomi) – se lipesc unul de altul. Acum se lipesc pentru prima oară ADN-ul matern și ADN-ul patern. Așa apar 46 de perechi de cromozomi – așa cum are fiecare celulă umană.
- Apoi, fiecare cromozom dublu se despică în două, se secționează complet, și tocmai s-au format două celule. La finalul primei zile de viață, există două celule.
- După trei zile, embrionul va avea 16 celule.
- După 5 zile, 80 de celule. Se numește bastocist. Vezi aici diferențele embrion de ziua 3 vs. embrion de ziua 5.
Fertilizarea in vitro urmează etapele, identic cu fertizarea naturală. Doar că ovocitul și spermatozoizii sunt puși împreună în afara corpului uman. Schimbul de informație genetică și apariția noii vieți sunt identice cu fenomenul natural. În laborator, embriologul cultivă embrionul timp de 3 ori 5 zile. În condiții identice mediului intrauterin. În privinta supraviețuirii în uterul matern, nu este nicio legatură între ziua 3 si ziua 5. Dacă embrionul e competent genetic, va supraviețui în uterul matern!
Foto: pixabay.com/ro