Fibromul uterin. De ce nu recomandăm embolizarea?

Fibromul uterin

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă ginecologică – nu este cancer. În funcție de localizare, vă permite să obțineți o sarcină.

 

De ce apare fibromul uterin? 

Celulele musculare ori conjunctive, care formează peretele uterului, se înmulțesc exagerat. Apar noduli fibromatoși ori mici ori… gigant. Boala nu potate fi prevenită. Fibromul uterin NU înseamnă cancer. 

 

Fibromul nu împiedică sarcina 

Dar se operează înainte de sarcină așa numitele fibroame submucoase. Acestea afectează cavitatea uterină, adică locul în care se va dezvolta sarcina.

 

Fibromul submucos trebuie operat

Fibromul submucos acționează ca un sterilet. Scade posibilitatea ca embrionul să se nideze, să se lipească de uter, și să-și înceapă dezvoltarea. Se operează înainte de a planifica o sarcină

 

Fibromul subseros se operează după 6 cm

Fibromul subseros este localizat pe suprafața uterului și va deforma cavitatea uterină sau va crește spre intestine. La acest tip de fibrom, poate apărea sarcina. Operația se face după de formațiunea este mai mare de 6 cm.

 

 

Fibromul uterin. Se cunosc patru tipuri de fibrom:

  • fibrom submucos – localizat așadar spre cavitatea uterină, se dezvoltă în cavitatea interioară a uterului. Are ca simptome de bază sângerarile prelungite în timpul menstruaţiei, infertilitate și dificultăţi în menţinerea unei sarcini
  • fibrom intramural – localizat în grosimea miometrului, adică a mușchiului uterului. Simptomele asociate fibromului intramural sunt: presiune și durere pelvină, sângerări abundente în timpul menstruaţiei, dureri de spate, tulburări urinare și digestive, infertilitate și complicaţii în timpul sarcinii.
  • fibrom subseros – localizat spre suprafața uterului, în exteriorul uterului. Generează probleme la nivelul vezicii urinare sau a rectului, în funcţie de zona în care se dezvoltă.
  • fibrom pedicula – este un fibrom mobil cu tendință de torsiune. Atunci când fibromul subseros este legat de uter printr-un cordon vascularizat (diagosticându-se, astfel, sub denumirea de fibrom subseros pediculat), acesta poate prezenta riscul de răsucire, provocând dureri abdominale intense.

 

Fibromul după dimensiuni:

  • mici ( > 1 cm până la 5 cm)
  • medii ( 5 cm până la aprox 10 cm)
  • mari (10cm+)

 

Fibromul uterin. De ce nu recomandăm embolizarea?

Embolizare înseamnă manevra prin care se astupă, cu o substanță, vasele care formează fibromul. Se urmărește astfel scăderea vascularizației și distrugerea fibromului.

”Dar vasele intrauterine formează o rețea, separat de fibrom. Dacă introducem substanțe, acestea pot să afecteaze și alte vase, sarcina poate fi afectată. Pare că am injectat într-un vas care hrănește fibromul, dar efectul substanței e la distanță, spre endomentru (mucoasa care tapetează în interior uterul și se elimină la menstruație) sau spre peretele uterin. Și, atunci, o eventuală embolizare poate afecta multe dintre vasele esențiale pentru acest organ, care trebuie să ducă o sarcină”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog, supraspecializat în tratamentul infertilității.