FIV. Blastocistul: embrionul de ziua 5

blastocistul

Blastocist este stadiul embrionului în ziua 5-6 de viață. La tehnicile de fertilizare umană asistată, se recomandă transferul în uterul mamei în această etapă de dezvoltare. Încercăm astfel să respectăm regulile impuse de natură.

 

La fertilizarea naturală, în interiorul trompelor uterine, ovocitul (celula reproducătoare feminină) se întâlnește cu spermatozoidul (celula reproducătoare masculină). Odată apărută nou viață, aceasta migrează din trompă spre uter. 

Embrionii umani obținuți într-un laborator se dezvoltă identic cum o fac și în organismul uman.

  • În organismul uman, până la 5 zile când ating faza de blastocist, locuiesc în trompa uterină, unde a avut loc fertilizarea.
  • Abia apoi migrează spre uter și se implantează în endometru (mucoasa internă a uterului).

Pe măsură ce dezvoltarea blastocistului progresează, celulele din cele 2 componente se divid și cavitatea fluidului se mărește. Apoi, va sparge membrana.

 

FIV:

La tehnicile de fertilizare umană asistată, embriologul și medicul supraspecializat în tratarea infertilității vor să aștepte 5-6 zile de la la fertilizare (care s-a produs în laborator) și apoi să introducă embrionul în uter. În stadiul de blastocist (la 5-6 zile de viață). În această etapă de dezvoltare, de fapt, se lipește de mucoasa uterină după fertilizarea naturală. 

Practic, este o încercare de a respecta întocmai procesul natural. Cresc astfel șansele de reușită în obținerea unei sarcini.

 

Cum apare blastocistul în laborator?

După recoltarea ovocitelor din ovarele femeii, sub anestezie, în sala de operație, acestea sunt introduse în tuburi încălzite. Și duse în laborator. Aici sunt spălate, identificate sub microscop și puse în incubator. În acelasi loc, sunt puși spermatozoizi și lăsați în incubator, peste noapte, 12-16 ore. 

În acest timp, un spermatozoid va fecunda ovocitul, asa cum se întâmplă și în trompele uterine ale femeii. 

După cele 16 ore, se poate observa la microscop dacă ovocitul a fost fertilizat. Fertilizare înseamnă apariția a doi pronuclei. Apare ADN-ul, adică a apărut o nouă viață!

În laborator, embriologul cultivă embrionul timp de 3 ori 5 zile. În condiții identice mediului intrauterin.

 

Embrionul de ziua 5 (blastocistul):

În ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numește acum blastocist. Recomandarea generală este ca viitorii părinți să aștepte până în ziua a cincea pentru embrio-transfer, pentru transferul în uterul mamei. În ziua 5, embriologul are mai multe informații despre embrioni. 

Și stie care dintre aceștia a trecut de ziua 3. Uneori, în ziua 3, se opresc în evoluție spontan.

În embrionul de ziua a 5 se pot vizualiza două aspecte importante:

  • masa celulara internă – din care se va forma embrionul și apoi copilul
  • trophectodermul – din care se va forma placenta – acesta trebuie să arate normal pentru că, fără o placentă viabilă, embrionul nu are șanse să se dezvolte

În ziua 5, embriologul poate recolta câteva celule din blastocist pentru biospie. Ulterior, proba se duce în latoratorul de genetică. Prin analiza numita PGS, se face un screening genetic, adică se văd defectele mari genetice.

 

Calitatea embrionilor:

Calitatea embrionilor din ziua 3 și din ziua 5 este dată de două aspecte: masa celulara externă si trophectodermul. Embrionii vor prima scoruri, unde:

A – înseamnă calitate de top

B – foarte bun

C – se implantează doar cu acordul mamei informate

D – nu e recomandat pentru implantare

În privinta supraviețuirii în uterul matern, nu este nicio legatură între ziua 3 si ziua 5. Dacă embrionul e competent genetic, va supraviețui în uterul matern.

Procedura de transfer în uterul mamei este aceeași, indiferent de ziua în care se face. Despre embrionul de 5 zile, adică blastocistul, se știe în primul rând că a supraviețuit. O parte dintre embrioni nu supraviețuiesc nici în mediul natural și nici în laborator.

 

Blastocistul ideal are:

  • o cavitate vastă,  mai mult de 50% din volumul embrionar,
  • celulele periferice netede și dantelate
  • nucleul embrionar compact,  cu un număr suficient de celule
  • zona pellucida (celulele care înconjoară embrionul ca un scut de protecție) deja subțiată

Embrionul de ziua 5 va fi plasat direct în uterul mamei, prin așa numitul embriotransfer (vezi aici cum se face). Procedura nu e dureroasă.

 

Embrionii viabili rămași pot fi congelați

Dacă există un număr mare de embrioni, aceștia pot fi păstrați prin vitrificare (congelare), pentru a fi utilizați în viitor. Vitrificarea (vezi aici cum se face) nu mai supune viitoare mamă tratamentului hormonal.