Toate cuplurile care își doresc un copil trebuie testate pentru infecțiile virale – HIV, virusul hepatitic B, virusul hepatitic C – indiferent că sarcina se obține natural sau prin tehnici de fertilizare asistată. Se testează ambii parteneri.
Dacă unul dintre parteneri are un rezultat pozitiv?
HIV:
Bărbatul HIV pozitiv:
Riscul de transmitere la femeie e neglijabil, dacă sunt respectate două condiții:
- își ia terapia antiretrovirală
- are încărcătură virală sub 50 copii/ml pentru mai mult de 6 luni
În cazul în care partenerul masculin este HIV pozitiv, în laboratorul de embriologie e posibilă spălarea probei de spermă. Decizia trebuie discutată atât cu medicul de boli infecțioase, cât și cu medicul ginecolog.
Femeia pozitivă HIV. Femeile seropozitive tratate pot avea copii perfect sănătoși
- Infecția cu HIV nu este o boală amenințătoare de viață, ci o infectie cronică.
- Datorita tratamentului antiretroviral, speranța de viața a pacientului cu infecție HIV e similară cu speranța de viața a oricărui om perfect sănătos.
- Prin tratament, o femeie sero-pozitiva tratată poate da naștere unui copil perfect sănătos. Riscul sa transmita virusul e mai scăzut de 2%.
Hepatita B:
Dacă unul dintre parteneri e infectat cu virusul hepatitic B, se recomandă vaccinarea celuilalt. Aceasta înainte de a vă propune o sarcină obținută pe cale naturală sau prin FIV.
Hepatita C:
În cuplurile în care unul dintre parteneri are hepatita C, i se recomandă să înceapă tratamentul, îndrumat de medicul de boli infecțioase. La ora actuală, există terapii care vindecă boala. Abia apoi intră în discuție sarcina.