FIV. Embrion de ziua 5

embrion de ziua 5

La tehnicile de fertilizare umană asistată, embriologul și medicul supraspecializat în tratamentul infertilității vor să aștepte 5-6 zile de la la fertilizare (care s-a produs în laborator) și apoi să introducă embrionul în uter. În stadiul de blastocist (la 5-6 zile de viață).

 

În această etapă de dezvoltare, de fapt, embrionul se lipește de mucoasa uterină după fertilizarea naturală.

Practic, este o încercare de a respecta întocmai procesul natural. Cresc astfel șansele de reușită în obținerea unei sarcini.

 

 Embrionul de ziua 5 (blastocistul):

În ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numește acum blastocist.

Recomandarea generală este ca viitorii părinți să aștepte până în ziua a cincea pentru embriotransfer, pentru transferul în uterul mamei. În ziua 5, embriologul are mai multe informații despre embrioni.

Și stie care dintre aceștia a trecut de ziua 3. Uneori, în ziua 3, se opresc în evoluție spontan.

În embrionul de ziua a 5 se pot vizualiza două aspecte importante:

  • masa celulara internă – din care se va forma embrionul și apoi copilul
  • trophectodermul – din care se va forma placenta – acesta trebuie să arate normal pentru că, fără o placentă viabilă, embrionul nu are șanse să se dezvolte

 

În ziua 5, embriologul poate recolta câteva celule din blastocist pentru biospie.

Ulterior, proba se duce în latoratorul de genetică. Prin analiza numita PGS, se face un screening genetic, adică se văd defectele mari genetice.

 

Embrionul de ziua 5 va fi plasat direct în uterul mamei, prin așa numitul embriotransfer (vezi aici cum se face). Procedura nu e dureroasă.

 

Embrionii viabili rămași pot fi congelați

Dacă există un număr mare de embrioni, aceștia pot fi păstrați prin vitrificare (congelare), pentru a fi utilizați în viitor. Vitrificarea (vezi aici cum se face) nu mai supune viitoare mamă tratamentului hormonal.

 

Te așteptăm la consultație.