FIV: La ICSI, e obligatorie ecloziunea asistată. Vezi ce presupune!

ecloziunea asistată

Ecloziunea asistată (assisted hatching) este o procedură facută înainte de implantarea în uter a embrionilor obținuți prin ICSI. De asemenea, e o procedură care se face la FIV, dacă folosiți embrioni vitrificați (congelați). Embrionii vitrificați pot avea o zona pellucida mai dură. Ce înseamnă zona pellucidă?

 

Embrionul, odată apărut, este înconjurat de un strat extern dur de celule numit zona pellucida. Ne imaginăm stratul exterior drept un fel de înveliș al embrionului. Acesta trebuie să se elibereze de… înveliș pentru a se implanta în uter și pentru a se transforma într-o sarcină.

Ovocitul (celula reproducătoare feminină) nu arată ca o simplă celulă, ci este învelit de asemenea într-o masă gelatinoasă, numită zona pellucida. Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamnă, de fapt, prima selecție naturală, chiar înainte de a începe viața. Nu orice spermatozoid poate să strabată masa gelatinoasă a ovocitului și să îl fertilizeze.

 

Ce este ecloziunea asistată?

Ecloziunea asistată este o procedură prin care embrionul e ajutat să iasă din învelișul lui, printr-o mică fisură făcută de specialistul embriolog.

Se crede că eclozarea asistată poate ajuta implantarea  embrionilor în uter, ceea ce duce la rată mai mare de sarcină.

 

Când se face?

Ecloziunea asistată se face, în general, în a treia zi de dezvoltare a embrionilor.

Ecloziunea asistată se face pe embrioni anterior vitrificați (congelați), care au zona pellucida mai tare.

Ecloziunea asistată e obligatorie la ICSI.

 

De ce ecloziunea asistată (assisted hatching) e obligatorie la ICSI?

În timpul ICSI, sub un microscop special  – numit micromanipulator –, embriologul selectează cei mai buni spermatozoizi. Îi injectează apoi în fiecare ovocit matur.

Vorbim despre intervenție umană, adică vorbim despre adevarata fertilizare artificială.

La fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite masa gelatinoasă (zona pellucida) care le înconjoară. Cum?

Cu ajutorul unei substanțe care se găsește în mod natural în capatul spermatozoidului. Substanța se numește acid hialuronic. Masa gelatinoasă, care protejază ovocitul (celula reproducatoare feminină), după ce intra in contact cu spermatozoidul, va fi topită de acest acid hialuronic. Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolvă, dispare.

Abia apoi spermatozoidul e injectat în ovocit, adică se face tehnica de fertilizare numită ICSI sau injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului.