FIV. Tratament în 5 pași

FIV

FIV. Tratament în 5 pași. Fertilizarea în vitro înseamnă că, în laborator, va fi pus, în același recipient, un ovocit (celula reproducătoare feminină) și spermatozoizi (celule reproducătoare masculine). Aceasta este intervenția umană. În rest, natura își face singură treaba.

Până la această etapă, aveți nevoie însă de diagnostic.

Cuplul vine la consultație la medicul supraspecializat în tratamentul infertilității. Va fi investigat mai întâi bărbatul, adică va face o spermogramă. Dacă aceasta este în parametri normali, va fi investigată femeia. În cazul acesteia, lista analizelor e mai lungă decât în cazul partenerului. Dar, în decurs de o lună, veți avea rezultatele tuturor analizelor și un diagnostic. Pe baza acestuia, veți lua, împreună cu medicul, o decizie, care va duce la apariția unui bebeluș. 

Dacă cea mai bună decizie pentru cuplul dumneavoastră este FIV, vor urma 5 pași în tratament. 

 

FIV. Tratament în 5 pași.

 

Tratamentul hormonal: 

Tratamentul are două etape. Cu ajutorul medicamentelor,  se suprimă circuitele normale, care conduc la ovulație. Așadar, este prevenită ovulația naturală. 

După această etapă, la aproximativ 2 săptămâni, începe stimularea ovariană. Această înseamnă tratament injectabil timp de 10 zile. Cu acest tratament, ovarele vor produce mai mulți foliculi maturi, în același timp. Foliculii sunt cavitați în ovar care au, în interiorul lor, un ovocit (celula reproducătoare feminină). 

Producând mai mulți foliculi, la puncția ovariană, medicul va reuși să extragă mai multe ovocite. Pe un ciclul natural, ar putea extrage un singur ovocit matur. 

Doar ovocitul matur poate fi fertilizat. 

  • Când vă aflați sub tratament, medicul verifică ecografic ovarele.
  • Când diametrul fiecărui folicul are 18 milimetri, se consideră că ovocitul conținut este matur. 
     

 

Puncția foliculară: 

După ce medicul provoacă ovulația, la 36 de ore, trebuie recoltate ovocitele. Sub sedare ușoară, acestea vor fi recoltate în sala de intervenții, sub ghidaj ecografic.

Sedarea este făcută de către medicul anestezist. 

 

Fertilizarea în laborator:

Odată ovocitele recoltate, sunt duse în laborator (acesta de află lângă sala de intervenții) și sunt vizualizate microscopic.

  • În același vas, sunt puși spermatozoizi și ovocite. Vor sta în incubator peste noapte, 12-16 ore.
  • În acest timp, un spermatozoid va fecunda ovocitul, asa cum se întâmplă și în trompele uterine ale femeii.
  • După cele 16 ore, se poate observa la microscop dacă ovocitul a fost fertilizat. Ferlizare înseamnă apariția a doi pronuclei. Apare ADN-ul, adică a apărut o nouă viață!

 

 

Transferul embrionilor în uter:

La 3 zile după fecundație ori la 5 zile, embrionul va fi transferat în uterul mamei. Procedura se numește embriotransfer. Vezi aici diferența între ziua 3 și ziua 5. 

 

Evoluția sarcinii:

FIV. Tratament în 5 pași. După 14 zile de la embriotransfer, veți face un test de sânge, care confirmă sarcina. Se numște beta HCG.

La 4 săptămâni după embriotransfer, se pot vedea celulele car vor forma cordul (inima fetală). Acestea… se mișcă! Felicitări!

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro