FIV: Tratament stimulare ovariană

tratament stimulare ovariana

Într-un ciclul menstrual, un ovar produce un singur folicul matur. Acesta conține o singură celulă reproducătoare (numită ovocit), care poate fi fertilizată. 

Stimularea ovariană înseamnă hormoni – aceeași produși de organismul uman într-un ciclu menstrual normal – care vor determina creșterea mai multor foliculi. Așadar, mai multe celule reproducătoare feminine mature într-o singură lună.

 

Când se ia medicația? 

Creșterea foliculului, cavitatea din ovar care conține un ovocit, are loc în prima parte a ciclului menstrual, numită fază foliculară, de la …folicul.

În această etapă, se poate face stimularea ovariană, cu ajutorul medicamentelor. Astfel încât ovarul să producă mai mulți foliculi maturi, cu mai multe ovocite, care ulterior vor putea fi extrase de către medicul supraspecializat în tratamentul infertilității, pentru tehnici de fertilizare umană asistată.

Tratament stimulare ovariană.  Tratamentul se face cu hormonii care participă, în mod normal, în faza foliculară a ciclului menstrual, la creșterea unui folicul.

  • tratamentul poate fi oral sau/și injectabil
  • începe la menstruație
  • durează între 5 si 12 zile

 

Cum monitorizează medicul răspunsul la tratament?

Medicul observă ecografic dezvoltarea foliculilor în ovar.

  • Când diametrul fiecărui folicul are 18 milimetri, se consideră că ovocitul conținut este matur și poate fi fertilizat.
  • De asemenea, veți face teste de sânge, numite dozări hormonale – estradiol și progesteron. Vezi aici ce înseamnă profilul hormonal.

 

 

Tratamentulul de stimulare ovariană se recomandă în 4 situații:

Fertilizare umană asistată: 

  • Inseminare intrauterină. Vezi aici cum se face.
  • Fertilizare in vitro (FIV)
  • Stimularea ovarelor la donatoarele de ovocite pentru FIV. Vezi aici cum se donează ovocite.

 

Fertilizare naturală, prin contact sexual

În timpul unei stimulări ovariene, medicul supraspecializat în infertilitate poate face recomandarea să aveți contact sexual dirijat. Adică să aveți contact sexual în funcție de evoluția ovarelor sub tratament. În felul acesta, fertilizarea se poate produce natural.