FIV: Vârsta femeii e mai importantă decât valoarea AMH

FIV vârsta femeii

 

În obținerea sarcinii prin fertilizare in vitro (FIV), vârsta femeii are importanță mai mare decât valoarea AMH. Vezi aici ce este AMH.

 

Studiul a fost făcut în 2020, pe un lot de 492 de cupluri, și confirmă că AMH nu are rol în prezicerea calității ovocitelor la femeile cu vârsta înaintată, supuse unor cicluri FIV/ICSI.

A fost larg recunoscut că hormonul anti-Müllerian (AMH) este markerul de aur al rezervei ovariene (câte celule reproducătoare se află în ovare).

 • Se credea că rezerva ovariană redusă (AMH mic) se referă atât la reducerea cantitativă, cât și la reducerea calității ovocitelor.
 • Acest punct de vedere este contestat de noul sudiu care arată că, indiferent de valoarea AMH, calitatea ovocitelor este optimă la vârstă tânără.

 

De ce contează vârsta femeii, inclusiv la fertilizarea in vitro (FIV)? 

Femeile se nasc cu aproximativ două milioane de ovocite în ovare, dar aproximativ 11. 000 dintre ele mor în fiecare lună, înainte de pubertate.

♥ În adolescență, o fată mai are doar 300.000 – 400.000 de ovocite și, din acel moment, aproximativ o mie vor muri în fiecare lună. Acest fenomen este complet independent de producția de hormoni, pilule contraceptive, sarcini, suplimente nutritive, stil de viață.

♥ Nimic nu oprește această dispariție de aproximativ 1000 de ovocite (celule reproducătoare feminine) în fiecare lună, indiferent de ovulație, inhibiție ovariană sau stimulare ovariană.

♥ După vârsta de reproducere, ovarele încetează să mai producă estrogen și apare menopauza, adică insuficiența ovariană. Studii populaționale au demonstrat, de-a lungul mai multor decenii, că femeia fertilă devine infertilă până la vârsta de 40 de ani și intră în menopauză până la 50 de ani.

Pe măsură ce trece timpul, sunt tot mai puține ovocite (celule reproducătoare feminine) în ovare. Ovocitele rămase au calitate slabă, adică nu vor forma embrioni competenți genetic.

 

Ce conține ovarul?

 • foliculi primordiali sau în repaus timpurii
 • foliculi primari ceva mai mari
 • foliculi pre-antrali mai mari (care încep să formeze un spațiu umplut cu lichid)
 • foliculi antrali, care devin vizibili la ecografie,  la o dimensiune de aproximativ 1-2 mm
 • la mijlocul ciclului, în ziua 14, există în mod normal un folicul dominant pre-ovulator
 • după ovulație, acel folicul devine corp luteal, care începe să secrete progesteron.

 

Ce sunt foliculii antrali?

Ecografia de ovar apreciază numărul de foliculi antrali și vă poate spune unde vă aflați din perspectiva ceasului biologic.

 • Cei mai mulți dintre cei 300.000 -400.000 de foliculi ai ovarelor sunt în repaus și nu fac nimic în cursul unei luni!
 • Doar 30-40 de foliculi (care conțin ovocite, celule reproducătoare feminine) se dezvoltă lunar.
 • După 70 de zile de dezvoltare, acești foliculi cresc până la 2 mm în dimensiune, iar la acea dimensiune vor fi ușor vizibili la ecografie.
 • În primele 70 de zile de dezvoltare a foliculului, acesta este complet independent de orice influență hormonală.
 • Între 0,2 milimetri și 2 milimetri, așa-numiții foliculi antrali încep să devină sensibili la stimularea de către FSH din glanda pituitară (din creier).

 

Câți foliculi se dezvoltă lunar, în funcție de vârstă?

 • O femeie de 20 de ani are 37 de foliculi /zi care părăsesc perioada de … odihnă.
 • O femeie de 35 de ani are 10 foliculi  pe zi, care părăsesc stadiul de odihnă.
 • O femeie de 45 de ani are  2 foliculi pe zi care părăsesc stadiul de odihnă.

 

Concluzie:

♥ Numărul de foliculi antrali indică numărul de ovocite, care pot fi recuperate într-un ciclu de stimulare pentru fertilizare in vitro (FIV).

♥ Prin urmare, numărul de ovocite recuperate într-un ciclu de stimulare hormonală pentru FIV reflectă în mod direct numărul de foliculi antrali existenți.

♥ Iar numărul de foliculi antrali reflectă direct numărul total de ovocite rămas. Adică vă arată vârsta biologică sau ceasul biologic.

Așadar fertilizarea in vitro (FIV) nu se poate face la orice vârstă, ci depinde tot de vârsta biologică a femeii. Contează să fie cât mai mică!