FIV vs. transferul gameților în trompa uterină

transfer gameți în trompe

Transferul gameților (celule reproducătoare feminine și masculine) în trompa uterină. Pregătirea și monitorizarea creșterii ovocitelor este identică cu fertilizarea in vitro (FIV). Care sunt diferențele?

 

La transferul gameților în trompa uterină, ovocitele nu sunt fertilizate „in vitro”, adică în laborator.

Cele mai sănătoase celule (ovocite și spermatozoizi) sunt plasate împreună în trompele uterine ale femeii.

Prin urmare, fertilizarea are loc în trompele uterine, așa cum se întâmplă la fertilizarea naturală.

 

De ce se folosește transferul gameților în trompa uterină?

Această tehnică de reproducere umană asistată a fost folosită cu oarece succes în cazurile în care:

♥un cuplu are infertilitate inexplicabilă

♥trompele uterine ale femeii nu sunt blocate sau deteriorate

♥bărbatul are un număr scăzut de spermatozoizi sau există probleme cu spermatozoizii

♥există obiecții la FIV din motive religioase sau de altă natură

♥FIV nu a reușit să ducă la o sarcină de succes

 

Cu toate acestea, ghidurile clinice privind fertilitatea precizează: „Nu există dovezi suficiente pentru a recomanda utilizarea transferului de gameți (celule reproducătoare feminine și masculine) în trompa uterină în detrimentul fertilizării in vitro (FIV) în cupluri cu probleme de fertilitate inexplicabile sau cu probleme de fertilitate cauzate de factorii masculini.”

 

Cum funcționează transferul gameților în trompa uterină?

Pentru femei:

Pasul 1: Este esențial ca trompele tale uterine să fie deschise și sănătoase. În clinică este făcut un test de permeabilitate tubară (permeabilitatea trompelor uterine).

Pasul 2: Până la momentul colectării ovocitelor, această tehnică este este identică cu fertilizarea in vitro (FIV). Vezi aici tot ce trebuie să știi despre FIV.

Pasul 3: Veți fi anesteziată și medicul va face o tăietură mică la ombilic. Aici introduce un laparoscop pentru a vă vedea uterul și trompele uterine.

Pasul 4: Sub vedere directă prin laparoscop, ovocitele sunt îndepărtate din ovare.

Pasul 5: Până la trei ovocite de cea mai bună calitate, dacă aveți sub 40 de ani, sau până la patru ovocite, dacă aveți peste 40 de ani, sunt apoi amestecate cu spermatozoizii pregătiți într-un cateter (un tub fin, flexibil).

Pasul 6: Medicul introduce cateterul prin laparoscop în capătul uneia sau ambelor trompe uterine și depune ovocitele și spermatozoizii.

Pasul 7: Aveți nevoie de o scurtă odihnă înainte de a merge acasă. Vi se vor administra medicamente pentru a construi mucoasa uterului (endometrul) și pentru a oferi un mediu bun pentru orice ovocit fertilizat.

Ce faceți cu surplusul de ovocite?

Dacă în urma tratamentului există ovocite în plus, puteți decide să faceți FIV (fertilizare in vitro, adică în laborator) cu aceste ovocite. Și să păstrați embrionii rezultați pentru utilizare ulterioară.

Pentru bărbați:

În aceeași zi în care sunt recoltate ovocitele, vi se cere să furnizați o probă de spermă.

Dacă urmează să fie utilizată sperma unui donator, aceasta e dezghețată cu atenție înainte de a fi amestecată cu ovocitele în cateter.

 

Riscuri:

O mare parte din tratament este similar cu fertilizarea in vitro (FIV), așadar riscurile la transferul de gameți în trompele uterine sunt similare.

  • Vorbim de posibilitatea de reacții secundare la medicamente.
  • Sarcini multiple.
  • Sunt și riscuri adăugate. Fac parte din orice procedură, care presupune utilizarea unui anestezic general.