Hepatita C la vârsta fertilă. Sarcina, alăptarea, contracepția

hepatita C

Hepatita C este o boală cu soluții terapeutice. Despre acestea, vorbiți cu medicul de boli infecțioase. Perioada fertilă presupune să cunoașteți informații despre virusul hepatitic C (HVC). 4 din 5 persoane care au virusul nu știu de existența acestuia. De aceea, înainte să vă gândiți la o sarcină, trebuie să vă testați! Testul se numește Ac anti-HCV.

 

De ce nu există vaccin pentru hepatita C?

Hepatita C nu poate fi prevenită prin vaccinare. Principalul motiv pentru care nu există încă vaccin? Virusul hepatitic C apare în 6 forme genetice distincte (genotipuri), care la rândul lor au mai multe subtipuri (aproximativ 50 identificate deja).

 

Cum îmi dau seama dacă am hepatita C?

 • TGO  și  TGP sunt analizele uzuale care pot arata o suferință a ficatului determinata de alcool, prea multa mâncare, tiroidă bolnavă. Dar și dacă aveți virusurile hepatitice B și C. Ce înseamnă TGO și TGP? Sunt enzime din ficat. Celulele ficatului se sparg și din ele curg în sânge, în cantitate mare și anormală,  enzimele continuțe. În acest moment, vedeți modificări în testele uzuale (TGO și TGP). Dar modificările în analizele uzuale apar târziu, după infecția cu virusul hepatitic C.
 • De aceea, se face o analiză de sânge numită testul anticorpilor împotriva
  virusului hepatitic C (Ac anti-HCV). A
  rată dacă ați fost vreodată infectat cu virusul hepatitei C
 • Un alt test, numit testul ARN viral hepatita C, arată dacă aveți în prezent o infecție cu virusul hepatitic C (ARN este materialul genetic al virusului).

 

Contracepția. De ce anticoncepționale plus prezervativ?

Virusul hepatitic C face cicatrici în interiorul ficatului. Cicatricile iau, treptat, locul celulelor funcționale. Această situație determină ficatul să nu mai descompună eficient estrogenul din majoritatea contraceptivelor, din unele dispozitive intrauterine (DIU), din injecții hormonale cu acțiune îndelungată sau din inele vaginale. Contraceptivele vor fi mai puțin eficiente.

 • Unele tratamente împotriva hepatitei C pot, de asemenea, să oprească controlul hormonal al contraceptivelor.
 • De aceea, e nevoie să folosiți contraceptive orale plus prezervativ. Ori doar un prezervativ. 

 

Sarcina:

Este posibil să aveți o sarcină sănătoasă, dacă aveți hepatită C (VHC). Aproximativ 1 din 20 de copii născuți de mame, care au  virusul, se infectează. Acest lucru se poate întâmpla în uter, în timpul nașterii și după naștere.

Riscurile cresc dacă aveți și hepatită B sau un nivel ridicat de virus C în sânge.

Dacă sunteți gravidă sau vă gândiți să aveți un copil, rețineți următoarele:

 • Unele tratamente împotriva hepatitei C pot provoca malformații congenitale sau avort spontan.
 • Așteptați până când viremia e controlată cel puțin 6 luni și apoi încercați să concepeți.

De aceea, când intenționați să obțineți o sarcină, vorbiți cu medicul dvs. de boli infecțioase.

 

Alăptarea:

Nu există nicio modalitate de a preveni răspândirea virusului la sugar. Majoritatea medicilor recomandă testarea bebelușului pentru hepatită C, când are 18 luni.

 • Este posibil ca nou-născutul să ia virusul din laptele matern. Dacă mameloanele au leziuni sau sângerează, nu alăptați până când nu se vindecă pielea.