Testul TORCH: Herpesul

Herpesul

Herpesul. Gravidelor li se recomandă testul TORCH, adică determinarea uneor infecții care pot afecta sarcina.

TORCH este o prescurtare de la numele unor boli care pot fi transmise de la mamă la fat, provocând infectii și adesea anomalii severe sau chiar pierderea sarcinii.  Denumirea se referă la urmatoarele boli:

T – toxoplasmoza (toxoplasma gondii)
O – alte infectii (Other infections)  Coxackie virus, sifilis, varicela , zona zoster, HIV, parvovirus B19 si hepatita B
R – rubeola
C – cytomegalovirus
H – herpes simplex virus-2

Testul de sânge arată prezența anticorpilor.

IgM- arată infecția acută. Infecțiile acute sunt periculoase pentru sarcină.

IgG – arată că ați trecut prin infecție, aveți anticorpi și memorie imunitară. Memoria imunitară nu e periculoasă pentru sarcină.

Le luăm pe rând.

 

Herpesul. Există două forme:  Herpes Simplex 1 (VHS1)  și Herpes Simplex 2 (VHS2)

Nu există tratament curativ al virusurilor herpetice. Acestea stau latente în organismul uman, perioadă în care pacientul nu prezintă simptome, dar este infectat. Se pot reactiva în condiții de traume – fizice, psihice, infecțioase.

 

Herpesul. Simptome:

Dacă apar simptome, acestea constau în băşicuţe, grupate pe o bază roşiatică, care apar în zona de intrare a virusului (zona genitală, rect/anus, gură) în aproximativ 3-7 zile de la momentul infectării. Pot apărea, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră şi creşterea în volum a ganglionilor limfatici.

Băşicuţele se sparg, producându-se mici răni (ulceraţii) dureroase care se vindecă în 2-4 săptămâni. De obicei, aceste simptome revin în câteva săptămâni sau luni, dar sunt mai uşoare şi durează mai puţin.

Cel mai frecvent, simptomele pot reapărea de câteva ori în primul an. În următorii ani, episoadele acute scad în frecvenţă.

 

Herpesul. Cum se transmite?

Incubaţia acestei boli este de 1-14 zile.

Herpesul bucal (labial) se transmite cel mai adesea prin sărut.

Herpesul genital se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin contact sexual – vaginal, anal sau oral – cu o persoana infectată.  Poate fi dobândit și prin contactul cu:

  • o leziune herpetică
  • saliva sau pielea din regiunea bucală a unei persoane infectate
  • secrețiile sau pielea din zona genitală a unei persoane infectate
  • sânge infectat
  • ace și seringi folosite în comun cu o persoană infectată

 

Pacientul cu herpes genital îşi poate infecta şi alte zone ale corpului, prin intermediul mâinilor nespălate.

Gravida cu herpes genital poate transmite infecţia nou-născutului, în timpul naşterii.

Virusul nu supravietuiește pentru mult timp în mediul extern, astfel că este foarte puțin probabil să vă infectați în urma contactului cu diverse obiecte sau suprafețe.

O persoana infectată poate transmite virusul, chiar dacă nu are simptomele bolii.

 

Herpesul. Tratament

Există două medicamente active asupra virusului. Opresc multiplicare virusului. Pentru a avea o eficienţă maximă, tratamentul trebuie să înceapă cât mai devreme, la apariţia primelor semne de boală, chiar înaintea apariţiei leziunilor. În acest mod, se vor reduce mult gravitatea şi durata leziunilor.

 

Herpesul. Ce trebuie să știe gravidele:

Dacă viitoarea mamă a dobândit infecția înainte de a rămâne însarcinată, riscul ca fătul să se nasca suferind de herpes genital este redus.

Dacă infecția este transmisă catre bebelus în timpul nașterii, viața acestuia poate fi pusa in pericol. În cazul în care femeia prezintă simptomele herpesului în timpul sarcinii, medicul îi prescrie  tratament specific, care reduce riscurile.

 

 

Foto: pixabay.com/ro