Hiperplazia de endometru

polipul uterin

Hiperplazia de endometru. Este o mărire în dimensiuni a celulelor endometrului, mucoasa care tapetează uterul, și poate fi leziunea premergătoare cancerului de endometru.

 

Hiperplazia de endometru. Simptome:

De obicei, apar sângerăril anormale. În cazul acestora, e recomandată ecografia transvaginală, apoi biopsia de endometru. Examenul anatomo-patologic (biopsia) dă diagnosticul de certitudine.

Conform sistemului de clasificare recomandat de OMS (vezi aici idetalii)  în 1994, biopsia poate identifica:

  • hiperplazia simplă
  • hiperplazia simplă cu atipii celulare (modificări celulare)
  • hiperplazia complexă cu atipii celulare
  • hiperplazia complexă fără atipii celulare

 

Femeile diagnosticate cu hiperplazie de endometru cu atipii au de 10 ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer de endometru în comparație cu cele diagnosticate fără atipii. Vezi aici detalii despre cancerul de endometru. 

 

Hiperplazia de endometru. De ce apare?

Afecțiunea este rezultatul unei stimulări a endometrului persistente a hormonului estrogen. Cea mai comună cauză este repetarea ciclurilor anovulatorii (fără ovulație).

Hiperplazia poate rezulta, de asemenea, din producția excesivă de hormon estrogen sau prin administrarea de hormoni estrogeni sub formă de medicamente.

Boala apare atunci când estrogenul, necontracarat de hormonul progesteron, stimulează dezvoltarea anormală a celulelor endometriale.